– Vi gjorde unna et testløp i fjor for å se om vi kunne klare å arrangere noe slikt. Det var en veldig artig opplevelse med 26 deltakere, som var mange flere enn forventet. Denne erfaringen ga oss blod på tann, så lørdag 26. august arrangerer vi tidens første offisielle Nordlysbyen Offroad Triatlon i Alta. Vi håper å kunne gjøre dette til en fast, årlig happening, sier Tom Eirik Olsen og Børge Lunga Pedersen.

Ingen ekstremkonkurranse

Triatlon består av svømming, sykling og løping. De fleste forbinder denne konkurranseformen med supertrente toppidrettsutøvere, men duoen fra Nordlysbyen svømme- og triatlonklubb understreker at det slett ikke er tilfelle.

– I enkelte slike konkurranser, for eksempel Norseman, må man være ekstremt godt trent. Det trenger man ikke å være for å kunne fullføre dette løpet. Det er snakk om 1600 meter med svømming nedover Altaelva, så 27 kilometer på terrengsykkel før det hele avsluttes med 11 kilometer løping. For dem som ikke føler for å starte konkurransen med å svømme i elva har vi en duatlonklasse, der man kun sykler og løper. Vi ønsker å skape et tilbud for flest mulig, fastslår Olsen og Lunga Pedersen.

Stort potensial

Det skjer mye på idrettsfronten i Alta, så det er ikke lett å komme med nye konsepter uten at det kolliderer med andre arrangementer. Men arrangøren tror at de har funnet en passende dato.

GOD DELTAKELSE: Slik så det ut da startskuddet på fjorårets testløp gikk på Aronneskjosen. I år blir de enda flere. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Det ser i hvert fall lovende ut. Vi har allerede flere påmeldte enn i fjor, og da begynte folk ikke å melde seg på før omtrent på denne tida. I tillegg til de lokale utøverne vil det være deltakere fra Tromsø, Nordreisa og Sirbma på startstreken. Vi jobber også med å få med noen fra Hammerfest, forteller duoen, som ser et stort potensial for denne konkurransen.

– Triatlon er den raskest voksende idretten i Europa, og tilsvarende konkurranser i Danmark har flere tusen deltakere. Vi har ingen ambisjoner om å komme dit. Men vi ser at potensialet helt klart er til stede.

Idyllisk trasé

De som deltar i Nordlysbyen Offroad Triatlon skal i grove trekk gjennom den samme løypa som ble satt opp i fjor. Det vil si at starten går på Aronneskjosen, og så svømmer deltakerne ned til munningen av Altaelva. Så sykles og løpes det opp langs elva. Målgangen er i Sorrisniva.

DELTAR SELV: Både Tom Eirik Olsen og Børge Lunga Pedersen skal selv i aksjon lørdag 26. august. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Vi har bare gjort noen marginale endringer på løypa. Det er ingen grunn til å forandre på noe som fungerer så bra. Syklingen foregår stort sett på grusveier og stier, mens løpsetappen finner sted i et av Altas absolutt fineste og mest idylliske friluftsområder. Her er det helt bilfritt, forteller arrangøren.

Det er sikkert en del ivrige mosjonister der ute som føler seg svært usikker på svømmedelen, men er giret på resten. Olsen og Lunga Pedersen har en løsning for de som sitter på gjerdet.

– Vi arrangerer testsvømming i elva kommende helg, og igjen dagen før konkurransen. Det er også mulig å teste resten av løypa for å gjøre seg kjent med traseen. Det er bare å melde seg på, smiler Olsen og Lunga Pedersen.