– Et hvert løp har sin egenart, sine utfordringer og sin måte å gjøre ting på. Så det blir en ny opplevelse for meg selv om mange av Finnmarksløpets kjente elementer likevel vil være der, sier Harald Tunheim om 50-mila han ikke har kjørt i  nåværende form.

Ekspertene (se egen sak) vil følge spent med Tunheim selv om ingen har han som en soleklar favoritt.

– Det blir flåsete å si at jeg skal kjøre for å vinne, men så er det sånn at når løpet starter så slår det gjerne inn en bryter. Jeg skal gjøre så godt jeg kan og ønsker naturligvis å konkurrere, men om været blir som det er meldt så favoriserer det de som har avlet på lettere sprinthunder. Jeg er ingen lettvekter selv og har derfor valgt store sterke hunder, sier han og legger til:

– Nå er det lenge siden vi har hatt en Alta-kjører på pallen på 50- og 100-mila. Jeg sier ikke at det blir meg, men jeg synes det er på tide at Alta tar medalje.

– Må regne med Edland

Fjorårsvinner Ole Sigleif Johansen har solgt vinnerspannet og stiller ikke til start. Det gjør derimot Elisabeth Edland og Sissel Vollan, som kun var seks og sju minutter etter vinneren i fjor. Også finlenderen Ronny Wingren som vant i 2014 og ble nummer fem i fjor, og pappa Ole Wingren som vant i 2010, ble nummer to i 2012 og fire i 2013 før han måtte bryte to ganger og opplevde det samme da han prøvde seg på 100-mila i fjor, stiller til start på 50-mila.

– De vet i mye større grad enn meg hva de går til, sier Tunheim som vant 100-mila i 1996, 1997, 1998, 2006 og 2008.

– Så skal jeg tippe så vil nok Elisabeth Edland være der oppe sammen med far og sønn Wingren.

Jakter løp nummer 20

For Tunheim handler det samtidig om å fullføre sitt 20. Finnmarksløp, noe kun Roger Dahl har gjort før han. Sist Tunheim startet løpet i 2015 kom han ikke i mål. Også Arne Karlstrøm har fullført 19 ganger.

– Arne har også opplevd at det ikke er enkelt å klare sitt 20. løp (måtte bryte i fjor og 2014), så vi har med glimt i øyet skøyet litt om hvem som når dit først. Nå har jeg mulighet til å slå han siden han kjører 100-mila og vil komme i mål etter meg dersom jeg fullfører 50-mila, sier Tunheim med et smil.

Robert Sørlie, som også har prioritert de lengste løpene de siste årene, prøvde seg på den kortere distansen under Femundløpet.

– Han fikk det ikke så veldig godt til og endte vel på en 22. plass. Jeg må prøve å slå den plasseringen i hvert fall, sier Tunheim som trolig vil være tilbake på start i 100-mila om noen år.

– Som alenepappa er det ikke bare å stikke av på lange treningsturer og løp. Så jeg har ikke mulighet til å bruke den tiden som kreves for å konkurrere på 100-mila.

Sønnen Martin stiller også i år i juniorklassen, mens datteren Sunniva har ytret ønske om å kjøre neste år.

– Jeg er takknemlig for at ungene har lyst å gjøre det pappa har gjort hele tiden og jeg vil støtte dem så lenge de trenger meg, men når ungene blir eldre så ønsker jeg selvfølgelig å prøve meg på 100-mila igjen, sier Tunheim før han avslutter med et smil:

– Nå handler det om å få fullført det 20. løpet noe som er viktig for meg - og aller helst før Arne Karlstrøm.