En drøy uke etter at snøkanonsameiet i Alta startet opp produksjonen av kunstsnø er den 3,3 kilometer lange «rulleskiløypa» fylt med snø og ferdig preparert.

Byens skistjerner Finn Hågen Krogh, Emilie Kristoffersen og Petter Eliassen var de første som fikk muligheten til å teste ut løypa i går ettermiddag, og det tok ikke lang tid før andre ivirge langrennsløpere fant veien til Kaiskuru.

Gode nyheter spres tydeligvis fort i skibyen Alta. Lenge før supertrioen var ferdig med sine treningsøkter hadde både unger og mosjonister tatt sesongens første stavtak.

– I norgestoppen

Snøkanonsameiet, som eier og drifter snøproduksjonsanlegget i Kaiskuru, har jobbet døgnet rundt for å få produsert rikelige mengder kunstsnø den siste uka. Med seg på laget har de Alta kommune og noen svært trofaste ildsjeler, som har fraktet ut snøen og kjørt opp løypa. Dette gode teamarbeidet gjør det mulig for langrennsløperne å allerede nå trene godt under optimale forhold.

GOD STEMNING: Finn Hågen Krogh og Emilie Kristoffersen tok seg tid til en prat med media og maskinkjørerne Ole Fredrik Suhr (bildet) og Arnt Isaksen i går. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Jeg blir bare mer og mer imponert over det arbeidet som gjøres her i Alta. Skianlegget i Kaiskuru har etter alle oppgraderingene blitt helt fantastisk, og det står ikke tilbake for noe jeg har sett andre steder. Jeg har reist mye rundt og trent mange forskjellige steder. Det trenger jeg egentlig ikke å gjøre lenger, for dette er utvilsomt et av de beste helårsanleggene i Norge, sier Emilie Kristoffersen.

– Anlegget er sinnssykt bra, men det som imponerer meg aller mest er ildsjelene i klubbene og Alta kommune som jobber så hardt for at vi skal få lov til å gå på ski. Det er egentlig helt vilt at det legges ned så mange dugnads- og arbeidstimer for vår skyld. Jeg er dypt takknemlig og full av beundring for de som gjør dette mulig, kommenterer Finn Hågen Krogh.

Mange bidragsytere

Kristoffersen, Krogh og Eliassen tok seg god tid til de lokale mediekanalene som gjestet Kaiskuru skistadion i går. Det gjorde også Per-Erik Bjørnstad og Arnt Isaksen fra kommunen, samt «dugnadssjef» Ole Fredrik Suhr, som har bidratt til å få ut snøen.

SISTE FINPUSS: Petter Eliassen stiller til start i fredagens renn på Beitostølen. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Vi er veldig glade for at vi har et så tett og fint samarbeid med kommunen. De har gjort en strålende jobb de siste dagene, og det er på ingen måte et enestående tilfelle. Per Erik Bjørnstad og hans ansatte legger ned et solid stykke arbeid for Altas langrennsløpere hver eneste vinter. Det er moro å se hva vi kan få til når alle trekker i samme retning, smiler Arild Krogh, som selv har hatt noen «hardøkter» på stadion da produksjonen gikk for fullt.

– Vi må alltid ha noen som følger med og kan gjøre de nødvendige grepene når vi produserer snø. Så når vi holder det gående døgnet rundt blir det noen dugnadsøkter også på natten. Det må til, forteller Krogh.

Han hadde blant annet en økt fra klokken 04.00 til 08.00 i forrige uke.

– Dette er et samarbeid på tvers av klubbgrensene i Alta. Alle bidrar, fastslår han.

PRØVDE SEG: Det tok ikke lang tid før ungene strømmet til skiløypa i Kaiskuru. Foto: Karl Eirik Steffensen

Maskinkjører Arnt Isaksen synes det er hyggelig å kunne legge til rette for de største stjernene i Alta, men synes det er minst like gøy å se mindre glamorøse individer stake seg gjennom løypa.

– Jeg blir oppriktig varm om hjertet når jeg ser en 80 år gammel mosjonist gå på ski. Det er for meg enda viktigere enn at Finn Hågen, Emilie og Petter har gode forhold. Det er kjempefint å kunne legge til rette for både topp og bredde, smiler Isaksen.