Mange finnmarkinger står på startstreken når Birkebeinerrittet går av stabelen i helga. En av dem er Trond Mikalsen (45) som i sitt tredje Birkebeinerritt stiller til start med mer kunnskap enn de to første gangene.

– Jeg så på Facebook at man kunne vinne skreddersydd kostholdsveiledning i forbindelse med Birkebeinerrittet og selv om jeg var veldig skeptisk meldte jeg meg på. Dagen etter fikk jeg beskjed om at jeg hadde vunnet og ble enda mer skeptisk, men jeg valgte likevel å sende inn høyde, vekt og informasjon om hva jeg hadde spist de siste fire dagene, sier Mikalsen.

Testet i Bingesrittet

Ernæringsrådgiver Anne Marie Skjølsvik i Tine brukte to dager før hun igjen tok kontakt.

– Hun sendte meg en avhandling på fem sider om det å spise rett for å ha mer energi. Jeg fikk et kostholdsforslag forrige torsdag og fulgte det fram til Bingesrittet to dager senere, sier han og legger til:

– Og du skal høre det; hun hadde peiling. Jeg følte meg mye kvikkere og syklet raskere enn jeg hadde forventet.

– Best i nedoverbakker

Etter en ulykke for noen år tilbake ble han erklært delvis ufør. Spesielt ankelen hemmer han.

– Når man har fysiske begrensninger handler det om å finne sin måte å være i aktivitet på. Jeg klarer ikke å løpe, men sykling passer meg bra. Jeg er langt fra en racer, men heller en såkalt bedagelig sportsmann. Jeg er egentlig skapt for nedoverbakker, men Birkebeinerrittet er belønningen jeg unner meg for den treningsjobben jeg har gjort det siste året, sier han med et smil.

For to år siden brukte han fem timer og 45 minutter på 92 kilometer, i fjor en halv time mindre. Årets ritt er kortet ned med seks kilometer.

– Målet er å komme glad og fornøyd i mål, men helst på under fem timer. Mange sliter seg fullstendig ut og sier de aldri mer skal gjøre dette. Jeg skal kose meg og ha lyst til å sykle flere ganger, sier Mikalsen som også fullførte Lavkarittet for to uker siden.

– Tre ritt var årets mål og nå gjør jeg det på tre uker, avslutter han.