De hopper i elva ved Jaro klokken 12.00 lørdag formiddag og svømmer 1600 meter ned til munningen av Altaelva. Der står sykkelen klar for tre mil offroad. Først langs elva, så litt stisykling ved Øvre-Alta/BUL-løypa før de returnerer til brua i Øvre-Alta og lokalet til Glød. Der settes sykkelen igjen og en løpetur på 11 kilometer opp til målgang i Sorrisniva avslutter det hele.

– 22 deltagere er over all forventning. Jeg hadde trodd på fem-seks, håpet på ti og drømt om 20, sier Tom Eirik Olsen i Nordlysbyen svømme- og triatlonklubb.

Et nytt eventyr?

Finnmarksløpet startet i det små, men er nå Europas tøffeste hundeløp. Offroad Finnmark har fulgt på og begynner å bli kjent også utenfor landets grenser.

– Kan denne triatlonkonkurransen bli et nytt eventyr på linje med Finnmarksløpet og Offroad Finnmark?

– I første omgang håper jeg vi kan utvikle konseptet og at det blir en årlig tradisjon. Men vi skal ikke gape for høyt og satse alt på å bli veldig stor. Et godt og unikt arrangement med kvalitet og opplevelser i alle ledd er viktigere enn antall deltagere.

Altaelva som kulisser

Sykkeldelen av morgendagens konkurranse går offroad noe som ikke er vanlig i triatlonløp lengre sør i landet. Det betyr at deltagerne ikke bare på svømmedelen får nærkontakt med Altaelva.

TIL START Gunnar Rasmussen, Geir Kristoffersen og Geir Elde, som alle fullførte Norseman i 2012, stiller til start. Foto: Privat

– Vi ønsker å lage noe særegent og vil derfor gjøre det litt annerledes enn det som er vanlig i triatlon. Samtidig vil vi bruke Altaelva som kulisser, så i tillegg til at vi svømmer i Altaelva blir også store delen av sykkeldelen og hele løpedelen å foregå langs elva, sier Olsen og legger til:

– Altaelva skal være konkurransens signatur.

Liker «Skaidi Xtreme-konseptet»

Vi klarer likevel å få han til å drømme om noe større.

– Jeg liker konseptet til sykkelrittet Skaidi Xtreme hvor de ikke nødvendigvis tenker størrelse, men heller kvalitet. Alt ser proft ut og man tilbyr et visst antall startpakker som inkluderer henting på flyplassen, overnatting, mat og bankett i tillegg til selve startkontingenten. Klarer vi å tilby noe sånt i et unikt arrangement, og etter hvert gode premier, så kan vi selvfølgelig drømme om noe større. Men det vil i så fall ta tid og jobben må gjøres grundig.

– Et folkearrengement

Han er likevel opptatt av at arrangementet, som har både trim- og konkurranseklasse for begge kjønn, skal være folkelig.

– Triatlon er veldig artig og noe man kan gjøre helt i sitt eget tempo. Vi vil at dette skal bli et folkearrangement på likhet med eksempelvis Bæskadesrennet. Der tør vi stille opp selv om vi har glemt å trene så mye i vinter. Jeg håper vi kommer dit også i kortere triatlonløp slik det er lengre sør i Europa, avslutter Tom Eirik Olsen som selv er blant deltagerne som kaster seg i elva klokken 12.00 lørdag.

Fem av deltagerne dropper svømmingen og starter konkurransen med fire kilometer løping før de setter seg på sykkelen og fullfører resten av rittet (såkalt duatlon) sammen med de som startet med svømming. Olsen forventer at de første vil bruke i underkant av tre timer og dermed vil komme til Sorrisniva en gang før klokken 15.00.

På startlista finner vi blant andre kjente idrettsnavn som Sigurd Beldo, Geir Elde, Gunnar Rasmussen og Geir Kristoffersen. Australieren Simon Vandestadt, som syklet Offroad Finnmark i fjor og skal sykle Skaidi Xtreme om to uker, står også på startlista.