I går var det omsider klart for traséslipp for 2016-versjonen av Offroad Finnmark, og det var mange spente deltakere som var på plass. To av disse var Marita Andreassen (41) og Camilla Walseth (36). Den humørfylte Alta-duoen skal for første gang sykle det meget utfordrende terrengrittet sammen, og de fulgte nøye med på Jon Vidar Bulls presentasjon av of300-løypa.

– Det virker som en veldig spennende trasé. De har snudd løypa i forhold til fjoråret, og gjort om enkelte partier. Det gjør at det blir mer teknisk sykling i år, noe jeg liker veldig godt. Starten blir tøff, og spesielt etter Romsdal får man kjørt seg skikkelig. Det er slik det skal være. Jeg er godt fornøyd med traseen, fastslår en alltid like offensiv Marita Andreassen.

Gleder seg

Mens Andreassen er historisk i Offroad Finnmark-sammenheng, har Camilla Walseth kun gjennomført én gang tidligere. Det skjedde da hun deltok i mix-klassen sammen med Kaj Helge Helgesen i fjor. I likhet med Andreassen ble Walseth nummer to i sin klasse. Andreassen syklet sammen med Linda Mosesen, og kapret andreplass i dameklassen bak Team Reaper-damene Camilla Hott og Gunn Hilleren. Walseth og Helgesen ble kun slått av Bente og Arild Røkenes. Damene fra Nordlysbyen gleder seg veldig til å ta fatt på 2016-rittet sammen.

NY MAKKER: For første gang skal Alta-damene Camilla Walseth og Marita Andreassen sykle Offroad Finnmark sammen. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Jeg har ingen problemer med å motivere meg til nok en deltakelse i Offroad Finnmark. Da jeg startet opp i 2010 var det veldig få man kunne sykle og trene sammen med. Det er ikke noe problem nå. Jeg og Camilla har trent en god del sammen og hver for oss foran dette rittet, og vi ser frem til å komme i gang med utfordringen som venter. Vi kommer nok til å teste ut deler av løypa før starten går, men det er ikke noe stress. Det er fortsatt veldig vått i terrenget som brukes, sier Andreassen.

– Vi ønsker først og fremst at det blir en fin tur og god opplevelse. Vi har begge hatt et tøft år med ulike personlige utfordringer, så vi ser på rittet som en mulighet til å styrke oss med livsmot, energi og selvtillit, kommenterer Walseth.

Sykler samme trasé

Som nevnt innledningsvis var det Jon Vidar Bull fra arrangørstaben som presenterte de tre ulike traseene som skal benyttes i år. Først ut var nyvinningen DNB of150, som er den korteste av de tre distansene. Så var klart for of700 og 0f300. Det spesielle i år er at deltakerne i of700 runder av konkurransen med den samme 300 kilometer lange løypa som utøverne i of300 benytter seg av.

NYSGJERRIGE DELTAKERE: Det var ikke smekkfullt, men en del ryttere hadde tatt turen til gårsdagens traséslipp. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Vi har lagt inn noen små overraskelser, men sjekkpunktene ble offentliggjort tidlig. Da er det klart at mange har kunne gjette seg til hvordan mesteparten av løypene vil fortone seg. Målet vårt for 2016 har vært å redusere antall kilometer på asfalt, gi de som deltar ofte nye opplevelser, ta hensyn til miljøet og gjøre noen endringer  slik at man minsker fordelen til de som har gjennomført rittet flere ganger, sier Bull.

Han forteller videre at de ønsker flere villmarkssjekkpunkt fremfor en økning i privat support for utøverne.

– Vi ønsker ikke å være et ritt der man kan kjøre med store utstyrsmengder til samtlige sjekkpunkt. Det viktigste på våre sjekkpunkt er mobildekning og tilgang til vann. Ellers prøver vi å unngå at rittet passerer steder som ligger mer enn 1000 meter over havet. Det gjør at vi er mindre sårbar for dårlig vær, og ikke minst beintøff nordavind. Vi har også lagt opp til at terrenget er lettere mot slutten av de lange rittene, kommenterer han.

Trives i hverandres selskap

Deltakerne i of300 har nå nøyaktig tre uker med forberedelser igjen før alvoret starter. Marita Andreassen og Camilla Walseth lover å bruke tiden godt.

– Det er for tett opp mot rittstart til at vi sykler hele traseen. Men vi kommer til å trene fornuftig og sykle noen av delstrekkene som venter oss. Det er greit å kjenne på deler av løypa før startskuddet går, sier de to Alta-damene, som ikke har satt seg noe spesifikt mål for årets ritt.

– Vi skal gjøre vårt aller beste, så får vi se hva det holder til. For oss er det viktigere å sitte igjen med en positiv følelse etter løpet enn å tråkke for hardt til og kanskje måtte bryte. Vi har det utrolig artig sammen, og det er ingenting som skal få ødelegge den gode stemningen. Det er vårt fremste mål for årets ritt, avslutter den dynamiske duoen.