Totalt 80 ryttere stilte til start i årets utgave av Onroad Finnmark, og en av disse var flyktningen Biniam Tefsay fra Eritrea i nordøstlige Afrika. Han har blitt godt kjent med miljøarbeider Dina Iversen siden han kom til Norge. Iversen er en del av Team JarleBoine sammen med Alice Balto, og Tefsay ble med på den nestlengste distansen i rittet sammen med de to nevnte damene, samt Ruth Cecilie Jakobsen og Liss-Beate Mella. Disse fem syklet Karasjok-Lakselv-Skaidi-Alta, som er en distanse på 244 kilometer. Biniam fikk også god hjelp av lagets handler Inger Lise Orvik.

FIKK GOD HJELP: Biniam Tefsay (nr. 213) syklet store deler av rittet sammen med de staute karene fra NRS. Foto: Karl Eirik Steffensen

– De er kjempesnille og gode damer som lar meg få være med. Jeg er veldig takknemlig, sier Biniam Tefsay til A-sporten.

Han kom til Norge for to år siden og skal være i Alta ytterligere ett år.

– Jeg trives godt i Nordlysbyen. Sykling har jeg drevet på med i fem år og jeg synes det er veldig gøy.

Syklet feil og punkterte

19-åringen fikk en mer actionfylt sykkeltur enn de fleste.

– Jeg syklet feil tre ganger, forteller han oppgitt.

GODT OPPMØTE: Mange var møtt frem for å ta imot Biniam Tefsay. Foto: Karl Eirik Steffensen

– I tillegg punkterte jeg en gang, så jeg tror jeg kunne fått en bedre tid hvis det ikke var for dette. Jeg er uansett ganske fornøyd med tiden. Jeg brukte ti timer og 23 minutter, men det kunne som sagt vært bedre. Jeg tapte en del tid på disse hendelsene.

Han var tydelig utmattet på kvelden under medaljeseremonien.

– Jeg er veldig sliten og kroppen er stiv og støl. 244 kilometer var litt for langt, men det er likevel gøy å ha klart å fullføre.

Jørund Greibrokk i arrangørstaben synes det var morsomt at Tefsay var med.

– Det er kjempegøy og utrolig bra, det viser egentlig at det bare er å hive seg med. Ikke minst kan sykling være en fin form for integrering, forteller Greibrokk, som forøvrig er læreren til Biniam.

God gjennomkjøring

Odin Foldvik Eikeland var storfavoritt på 144-kilometeren fra Lakselv til Alta, og vant suverent med tiden fem timer og 13 minutter.

STERK TID: Odin Foldvik Eikeland brukte bare drøyt fem timer fra Lakselv til Alta. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Det var til tider veldig tøft. Jeg startet offensivt, og fra Lakselv til Olderfjorden gikk det veldig fort. Så ble det tøffere over Sennalandet hvor det ble mental jobbing alene i front. I tillegg var det sterk vind og det var nesten så jeg havna i grøfta. Dette rittet er noe for seg selv og er definitivt mer actionfylt enn de fleste andre lignende landeveisritt.

På torsdag skal han delta i Tour de Hallingdal, hvor det er fem etapper på fire dager.

– Det er på grunn av den at jeg ikke deltok i 444-kilometersklassen i år. Jeg tok Onroad Finnmark som en god gjennomkjøring til touren, og det har jeg utvilsomt fått. Jeg er ganske støl i kroppen nå, så jeg har fått jobba godt. Touren har mye klatring og det passer meg godt. Det blir artig, sier Foldvik Eikeland, som skryter av arrangementet.

– Dette er noe helt spesielt med flott natur. Arrangementet er helt fantastisk. Det er synd det krasjer med andre ritt, slik at ikke flere tar turen nordover for å delta.

Se fullstendig resultatliste her!