Daniel Strand gikk vanvittige 290 kilometer på ski sist helg. Han ønsker å rette en spesiell takk til kona Camilla som holdt han gående med mat, drikke og oppmuntrende meldinger underveis.

– At hun reiste så langt for å være handler for meg er fantastisk. Det var helt avgjørende for å kunne holde oppe et såpass høyt tempo gjennom Saami Ski Race og Nordenskiöldsloppet. Går man tom i renn som dette blir avslutningen et rent mareritt, så jeg er veldig takknemlig for alt hun gjorde for meg. De beste teamene hadde scootere med seg til Sverige på søndag. Camilla måtte kjøre bil fra punkt til punkt, og enkelte steder var hun nødt til å ta beina fatt. Det ble noen kilometer med løping på henne, ler kraftpluggen.

Som A-sporten skrev på lørdag skøytet kvibyværingen inn til en råsterk andreplass i Saami Ski Race - kun slått av langløpkongen Petter Eliassen. Drøyt fem minutter skilte de to utøverne som begge representerer Tverrelvdalen IL.

Dahl til topps

Men det 90 kilometer lange løpet fra Kautokeino til Hetta i Nord-Finland var bare begynnelsen på en konkurransehelg helt utenom det vanlige. Rett etter målgang satte Daniel Strand seg i bilen og rettet kursen mot Purkijaur utenfor Jokkmokk. Søndag var det nemlig klart for Nordenskiöldsloppet, som med sine 200 kilometer er verdens lengste skirenn i klassisk stil. Her gikk han inn til en meget imponerende 13. plass. John Kristian Dahl fra Kirkenes stakk av med seieren.

– Man merker at man har gått to tøffe renn på to dager, for å si det sånn. Hvilepulsen er nok 20 slag over normalt, og det føles litt som at jeg prøver å komme meg etter en todagers fyllekule. Kroppen blir på sett og vis forgiftet av en så ekstrem kraftanstrengelse. Samtidig er jeg positivt overrasket. Jeg var forberedt på at det kom til å være ganske ille, og det var ikke så galt som jeg hadde sett for meg. Det sitter mye mellom ørene, sier Strand til A-sporten.

Skrudde ned farta

Som nevnt var det en annen finnmarking som sto øverst på pallen sist søndag. John Kristian Dahl brukte åtte timer, 35 minutter og 17 sekunder på distansen. Han spurtslo Anders Aukland og Øyvind Moen Fjeld som var sekundet etter Dahl i mål. Daniel Strand brukte ni timer, fem minutter og 39 sekunder.

– Da jeg gikk Saami Ski Race tenkte jeg ikke så mye på at det var et 90 kilometer langt løp. Jeg så mer på det som den første av to harde etapper, og det fikk meg til å skru ned farta litt. Det var nok lurt. Vanligvis ville jeg tatt ut alt av krefter, men nå gikk jeg roligere og mer fornuftig. Petter Eliassen tok det kanskje med ro fordi han hadde noen minutters forsprang, men jeg tapte stort sett bare til han da jeg gikk med én stav. Ellers matchet jeg tempoet hans ganske bra, sier Strand.

Kona Camilla tok seg av kjøringen til Purkijaur. Det var en biltur på omtrent 40 mil.

– Jeg fikk slappet godt av etter Saami Ski Race, og ettersom hovedfeltet i Nordenskiöldsloppet startet ut veldig rolig hadde jeg ingen problemer med å henge på. Det kjentes bra ut. Da vi snudde etter rundt 80 kilometer økte tempoet, og da valgte jeg å slippe meg ned i en gruppe som gikk litt saktere. Så trøkket jeg til og hadde høyest fart av alle etter rundt 165 kilometer. Da tok jeg igjen en del løpere og fikk en liten mental opptur. Den siste mila var ekstrem tung, men jeg kjempet meg gjennom det og er godt fornøyd med 13. plassen.

I kveld tar han på seg skiene igjen. Da er det klubbmesterskap i Tverrelvdalen.

– Jeg kommer nok ikke til å bryte lydmuren i dag. Kroppen er ikke klar for det. Jeg ser for meg en rolig treningstur som kan hjelpe på restitusjonen, avslutter den råsterke 34-åringen.