Fredag var det 10 kilometer fristil på NM-programmet, og med over 400 herreløpere på startstreken var det tøff konkurranse om de gjeveste plasseringene. Finn Hågen Krogh maktet ikke å matche farten til Simen Hegstad Krüger som gikk svinfort et lite stykke foran, men slo akkurat Mathias Rundgreen i mål. Fullstendig utmattet måtte han innse at det var for langt opp til Hegstad Krüger. Et par minutter senere gled Hans Christer Holund i mål syv tideler foran skiløperen fra Tverrelvdalen.

På dette tidspunktet var det fortsatt mange gode utøvere i løypa, men det ble kjapt klart at det kun var Martin Johnsrud Sundby og Emil Iversen som kunne gjøre noen med de tre beste i mål. Ikke uventet var det Johnsrud Sundby som gikk raskest i det siste partiet, og han holdt Iversen bak seg i mål. Verdens beste skiløper sikret dermed NM-gull, Iversen tok sølv og Simen Kruger fikset bronse. Hans Christer Holund endte på fjerdeplass og Finn Hågen Krogh tok femteplassen.

– Jeg skal ikke si det var overraskende, men for min egen del var det det. Veldig gøy, jeg kunne ikke svikte favorittarenaen min, sa Sundby til NRK.

Han tok 15 sekunder på Iversen i løpet av de siste 1,5 kilometerne.

– Det er ganske rått at vi stiller NM med 420 mannfolk til start. Det er ikke noe galt med rekrutteringen i Norge i alle fall, sa Sundby.

Daniel Strand, som endte på 20. plass sammen med Finn Hågen Krogh på fredagens teamsprint, kapret en sterk 49. plass. Eirik Solvang ble nummer 68 og Bjørn-Thomas Nygaard nummer 77.