Nesten 1600 kilometer på hundesleden ble enkelt for hammerfestingen Dag Torulf Olsen sammenlignet med hjemturen fra Iditarod. I dag forlater teamet USA etter å ha fått hjelp av indianere utenfor Seattle det siste døgnet før hjemreise.

– Flyselskapet som har enerett på cargofrakt i Alaska setter alle sine fly på bakken. Derfor må vi leie bil og kjøre 380 mil fra Anchorage til flyplassen i Seattle etter løpet, sa Olsen til Altaposten før han startet Iditarod der han kjørte inn til en 30.-plass.

Flyselskapet mente løsningen var å leie fly til turen, men prisen på omtrent 800.000 kroner gjorde det uaktuelt.

Jaget av politiet

Sammen med Tromsø-kjører Tore Albrigtsen, handlere og 54 hunder startet Olsen kjøreturen i midten av forrige uke. Men reisa med leiebil skulle bli mer problematisk enn bare lengden på kjøreturen. Da de mandag fant en plass å være utenfor Seattle dukket politiet opp og nektet dem å lufte de 54 hundene. De ble jaget fra sted til sted uten at hundene fikk komme ut av transportburene.

– Dyreplageri, sier Olsen til en av flere amerikanske nyhetsanaler som har videreformidlet historien til sine tv-seere.

Hjertevarme Dag Torulf Olsen (nr to f.v.), Tore Albrigtsen og Olsens handler Karl-Erik Andersen (t.h.) fikk innpass hos indianerne utenfor Seattle. Foto: Arcticmusher.com

På et stoppested hvor de fikk lurt ut hundene ble de derimot observert av en kvinne som ordnet plass i en privat park.

– Min første tanke var at dette ikke er riktig, at hundene er i dårlig form. Men de var ikke i dårlig form, de trengte bare en plass å være, forklarer Heidi Thomas til nyhetskanalen WGRZ.com.

– Jeg elsker hunder, og jeg kunne ikke se på dette uten å gjøre noe, sier Thomas til theolympian.com.

Det siste døgnet før avreise fikk hundekjørerne og hundene bedre pleie enn de kunne forvente. Medlemmene i en indianerstamme gjorde alt de kunne for den norske delegasjonen og de 54 hundene.

Tv-stjerner

Historien ble fortalt på sosiale medier og dette ble plukket opp av nyhetskanalene. TV-kanaler over hele USA  har snakket med de uheldige hundekjørerne og i natt, norsk tid, hadde Fox News og CBS varslet direkteinnslag om de 53 hundene på den amerikanske vestkysten.

– Vi var akkurat ankommet da det kom en armada med biler fra nyhetskanalene. Tolv kanaler. Vi har vært på nyhetene overalt. Og det baller på seg. Det ble kjent at vi har litt lite hundefôr, og nå kommer folk med mat, forteller Dag Torulf til sin egen nettside arcticmusher.com.

– Problemene begynte da vi måtte leie bil. Å reise med 18 hunder er lett, med 54 blir vanskelig. Du kan ikke stoppe på ei veiskulder. Først trodde de vi stjal hunder. Vi har blitt jaget fra sted til sted, men nå har hundene det bra. Det har vært god lufting underveis, men de har vært for lenge i bil, sier Olsen og beskriver opplevelsen slik:

– Iditarod-løpet er bare peanuts mot de siste dagene.

Når Olsen og handleren Karl-Erik Andersen lander i Tyskland i morgen går det enda noen dager før alt utstyr er fraktet over Atlanteren. Så venter en ny lang kjøretur helt til Hammerfest.