Overrasker ekspertene

Alt tyder på at Petter Karlsson vinner FL-1000.

LEDER KLART: Svensken Petter Karlsson har en solid ledelse ved sjekkpunkt Karasjok. Han har 132 kilometer igjen før mål i Alta på fredag.  Foto: Davida Muller

sport

For første gang på 22 år kan en utlending vinne den prestisjefylte 1000-kilometeren i Finnmarksløpet. Det overrasker ekspertene som ikke hadde Petter Karlsson som en av favorittene, skriver Finnmarksløpet i en pressemelding.

Petter Karlsson har opparbeidet seg en solid luke til sine argeste konkurrenter i FL-1000. Torsdag kveld klokken 20.04 kjørte svensken først inn til sjekkpunktet i Karasjok, og leder med god margin til nærmeste konkurrent.

– Få hadde sett for seg at Petter Karlsson skulle ligge så godt an på dette tidspunktet av løpet, sier Finnmarksløpets ekspertkommentator, Trond Ørslien. Han var på plass da Karlsson kjørte inn til sjekkpunkt Karasjok med sitt spann.

Bakover i feltet er det Marit Beate Kasin, Ronny Frydenlund, Birgitte Næss og Arnt Ola Skjerve som jager nærmest.

Ikke avgjort

– Karlsson holder fin fart i spannet og har et god utgangspunkt foran den siste og avgjørende etappen mellom Karasjok og Alta, sier Ørslien.

Men betydelig mer rutinerte hundekjørere enn den svenske overraskelsesmannen har måttet gi fra seg ledelsen på den 132 kilometer lange maratonetappen inn til Alta.

– Karlsson må få problemer dersom han skal miste seieren. Dersom han for eksempel må ta en sliten hund i sleden går farten ned. Da kan han bli tatt igjen, sier Ørslien som har liten tro på at det skal skje.

Svensken har to timer og 10 minutter ledelse ut fra Karasjok til Kasin dersom de begge kjører ut etter den obligatoriske hvilen.

Dersom årets vinner av FL-1000 km holder omtrent samme tempo som fjorårsvinner Sigrid Ekran inn mot Alta, så er det trolig at målgang skjer et sted mellom klokken 12 og 14 på fredag.