Ole Sigleif Johansen tok seg forbi unggutten Niklas Rogne og stakk av med seieren i 500 kilometer-klassen i Finnmarksløpet 2016. På selve kvinnedagen var han først over målstreken, og som seg hør og bør fulgte Elisabeth Edland og Sissel Vollan på andre- og tredjeplass.

Niklas Rogne, som har ledet store deler av løpet og startet først ut fra sjekkpunktet i Skoganvarre i går kveld og Jotka i natt, måtte ta til takke med fjerdeplass. Kun 14 minutter skilte de fire kjørerne i mål.

– Det er en fantastisk følelse å endelig vinne Finnmarksløpet. Jeg har jobbet knallhardt for dette i mange år, og da smaker selvsagt seieren ekstra godt, sa en smilende Ole Sigleif Johansen til speaker Trond Anton Andersen etter målgang.

SØLV OG BRONSE: Elisabeth Edland kom i mål som nummer to. Minuttet etter ankom Sissel Vollan Alta sentrum. Foto: Karl Eirik Steffensen

Johansen har bodd mange år i Alta, men flyttet sørover for en tid tilbake. På en dag som dette regnes han selvsagt som ekte altaværing. Han smilte og lo i målområdet, og la ikke skjul på at det hadde vært en tøff reise over vidda. I år var distansen på hele 547 kilometer.

– Man skulle tro at det var en sukkerprodusent som hadde sponset dette løpet, for det var sukkerføre store deler av løpet. Det var krevende, fastslo en svært opplagt og humørfylt Johansen.

De to siste etappene har vært preget av et usedvanlig jevnt oppgjør mellom Ole Sigleif Johansen, Elisabeth Edland, Sissel Vollan og Niklas Rogne. Det hender at et par kjørere kniver mot hverandre frem til målstreken, men at fire spann holder følge så lenge er sjelden kost i Finnmarksløpet.

FIKK DET TØFT: Niklas Rogne ledet lenge, men klarte ikke å holde veteranene bak seg. Foto: Karl Eirik Steffensen

Johansen gled over mållinja klokken 06.10 tirsdag morgen. Elisabeth Edland sikret NM-sølv rett foran nesa på Sissel Vollan. Ett minutt skilte disse to. De ankom Alta sentrum klokken 06.16 og 06.17. Niklas Rogne var i mål klokken 06.24.

Seieren betydde mye for 34-åringen Ole Sigleif Johansen som har jobbet hardt for dette i fem-seks år. Under løpet i 2011 ledet Johansen fra nest siste sjekkpunkt og lå an til å vinne løpet, men parkering i spannet gjorde at han forsvant helt ut av tetsstriden.

–  Hundekjøring er tidkrevende, og det var deilig at jobben endelig ga uttelling, erkjente han etter målgang.

Som vinner av FL-500 får Johansen gullmedalje i norgesmesterskapet. I tillegg vinner han en ATV fra Polaris til en verdi av 90 000 kroner, 33 000 kroner i pengepremie, Labb hundefôr og opphold for to på suiten til Scandic Alta.

Ronny Wingren ble nummer fem i FL-500. Han var i mål klokken 06.35. Så fulgte Alexander Schwarz på sjetteplass, som ble klokket inn 07.07.