Med et ekstra langt FL500, på 550 kilometer, samt et noe løst spor, har årets utgave av 500-klassen tatt lengre tid enn normalt. For øyeblikket kan det se ut til at de første kjørerne ankommer Alta sentrum rundt klokka 6 tirsdag morgen.

– Men dette er et estimat. Det er veldig vanskelig å si for sikkert. Forutsetningen for at vi treffer på klokkeslettet er at første kjører kommer til Skoganvarre mellom 15.30 og 16.00, tar kun den obligatoriske seks timer hvilen her, og så kjører til Alta omtrent like raskt som i fjor. Da vil første kjører være her klokka seks på morgenen, sier Morten Broks i Finnmarksløpet.

– Det blir litt «Joker Nord»

Ifølge Finnmarksløpets ekspertkommentar Trond Ørslien vil det sannsynligvis være Niklas Rogne som kommer først over målstreken.

– Men det er litt «Joker Nord» å skulle spå dette. Underveis i løpet er det faktisk vanskelig å vite hvem som egentlig leder løpet også. Dette på grunn av at man må beregne hvor mye hvile hver enkelt har tatt ut, og hvor mye de har igjen av den obligatoriske hvilepotten, sier Ørslien.

Det som er sikkert i skrivende stund er at rekkefølgen ut fra Levajok er reell:

– De som har startet ut fra Levajok har alle nøyaktig seks timer igjen med hvile, som de i henhold til reglene må ta ut i Skoganvarre. Jeg tviler sterkt på at noen vil hvile mer enn de absolutt må her, så stillingen ut fra Levajok er reell, tror jeg, sier Ørslien.

Maraton-spann

Det var Niklas Rogne som startet først ut herfra:

– Selvfølgelig kan mye skje ennå, men Niklas har vært sterk – han har kjørt raskest i sporet, og med mindre noe uforutsett skjer vil han vinne. Ikke overraskende, da Rogne har et av verdens beste og mest meritterte hundespann foran seg. Morsomt også at Øyvind Jakobsen, som har et ultra-maraton-spann, gjør det så godt. Tredjeplass-holder Ole Sigleif Johansen har også trent mye på lang distanse, så dette blir spennende, sier Ørslien til slutt.