I februar flytter Altas bygg- og anleggsnæring inn på UiT campus Alta.

– Vi flytter inn i den digitale hula. BAE-næringa går heldigitalt, sier Tor Arne Bellika i Smart Construction Cluster fornøyd.

Alta blir dermed en virtuell realitet. Det er Alta kommune, UiT Norges arktiske universitet og næringsklynga med Altas bygg- og anleggsnæring som går sammen om pilotprosjektet som blir Norges første heldigitaliserte 3D-rom.

GÅR DIGITALT: Når anleggsbransjen legger inn alle tegningene sine, kan man visualisere fremtidige bygg. Foto: Skisse: Smart Construction Cluster

Til åpningen 4. og 5. februar 2019 kommer rektor ved UiT, Anne Husebekk, til Alta for å forestå åpningen.

– Det gjør meg stolt at UiT fikk tilliten fra næringen og fra Forskningsrådet, sier rektor Anne Husebekk, om den digitale satsningen i nord.

Hun uttrykte også at hun ville engasjere seg personlig for å sikre at satsningen lyktes. Husebekk ønsket at man kan tilby dette i vekstsentrene i hele Nord-Norge.

Satsing til seks millioner

Finansieringen er det byggenæringa i Alta gjennom Smart Construction Cluster (1,5 – 2 millioner), UiT Norges arktiske universitet (2-3 millioner) og ikke minst Alta kommune (1,5 millioner), som går inn med.

Den nye tid

– Vi har tatt utgangspunkt i en gammel sløydsal som blir erstattet av «Den nye tid», altså en digital hule. Her kan man for eksempel gå inn i omsorgssenteret som er under bygging, og se hvordan ting er dimensjonert og plassert, forteller han.

Allerede i fjor testet de ut det nye omsorgssenteret i 3D, under et besøk i Oulo. Omsorgssenteret hadde fått sin digitale tvilling. Her kunne gruppa gå samlet gjennom rommene.

– Vi kunne se hvordan man kan produsere tjenester i omsorgssenteret. En ting som ble oppdaget, var for eksempel at badene var for små, forteller han.

Med på turen til Oulo var representanter for Alta kommune som må ha blitt imponert over det de erfarte.

– Det er utrolig kult at man kan gå 10-15 mennesker inn i det samme digitale rommet. Dette er noe helt annet enn VR-briller, for der ser man jo ingen andre, forteller han.

Veldig glad

Tor Arne Bellika er glad, ufattelig glad. Det han har jobbet for i flere år, blir nå en realitet. Eller; en virtuell realitet.

– I en liten by som Alta så har man klart å mobilisere en næring som består av veldig mange små aktører, til å gjøre et stort felles løft sammen – overgangen til digitalisert byggenæring, sier Bellika stolt.

Han mener det kommer til å merkes på bunnlinja, både hos entreprenører, rørleggere, elektrobedrifter, transport, ja, gjennom hele kjeden av leveransen når de bygger.

– Hvis de tør å satse så kan de også være med på å levere store anbud utenfor Alta og Finnmark, sier han.

Han har nettopp presentert den digitale supersatsingen for Senterpartipolitikere, deriblant nestelder Ola Borten Moe og stortingsrepresentant Geir Iversen.

POLITISK DRAHJELP: Tor Arne Bellika benyttet anledningen til å komme med en hentydning til politikerne. Foto: Kita Eilertsen