Onsdag møttes Hovedutvalget for oppvekst og kultur, for å blant annet ta for seg spørsmålet om det skal etableres ny storskole ved Komsa eller om Komsa og Bossekop skal rustes opp. Med seks mot tre stemmer sa hovedutvalget ja til etablering av en ny skole og flerbrukshall ved Komsa.

Må landes

Venstres Eilert Isaksen Warth mente det ville være feil bruk av kommunens penger å bygge en ny stor skole. Han hadde derfor et eget forslag om at man oppruster både Bossekop og Komsa skoler og plasserer 300 elever på hvert sted.

Frode Lindal fra Miljøpartiet de grønne, MDG mente man ikke kunne gå for nulløsning som ville gi lite tidsriktige skoler.

– Jeg er uenig i at man skal fortsette med brakkerigger og midlertidige løsninger. Det er viktig at vi lander denne saken nå og vi går for å bygge ny skole og flerbrukshall ved Komsa for 600 elever, sa Lindal.

Fremskrittspartiets Claus Jørstad sa det ikke var full enighet i partiet om hvordan man skal stemme, men at han og partifeller Hans Jørgen Andersen i denne omgang ville støtte Venstre forslag.

– Så er det ikke sikkert at dette blir vårt endelige svar når saken skal til kommunestyret, sa Jørstad.

Uten særlig debatt stemte man så over de to forslagene, der administrasjonens forslag om ny storskole og flerbrukshall fikk seks stemmer, mens Venstres forslag fikk tre stemmer.

Langvarig utredning

Forut for behandlingen av saken i hovedutvalget er følgende fem alternativ utredet:

  • Alternativ 1: 0-alternativet. Oppusning av Bossekop og Komsa skole, 300+300 elever

  • Alternativ 2: Rehabilitering med tilbygg av Bossekop og Komsa skole, 300+300 elever

  • Alternativ 3a: Rehabilitering og tilbygg av Bossekop skole, flerbrukshall på Bossekop, 600 elever

  • Alternativ 3b: Ny skole på Bossekop, flerbrukshall på Bossekop, 600 elever

  • Alternativ 3c: Rehabilitering og tilbygg av Bossekop skole, flerbrukshall på Breverud, 600 elever

  • Alternativ 4: Ny skole på Komsa, flerbrukshall på Komsa, 600 elever

  • Alternativ 5: Ny skole på Prestegårdsjorda, flerbrukshall på Prestegårdsjorda, 600 elever

Mer medvirkning

Etter rådmannens vurdering er alternativet til bygging av ny skole på Komsa, å videreføre dagens drift ved Bossekop og Komsa skole.

– En konsekvens av dette vil selvfølgelig være at vi da tilbyr elevene på disse skolene fortsatt et tilbud i nedslitte og umoderne lokaler, og som ikke innbyr til et godt skole- og læringsmiljø. Dersom kommunestyret bestemmer lokalisering og oppstart av bygging av ny sentrumsskole for 600 elever inkludert flerbrukshall, er neste fase å utarbeid et konseptprosjekt, skriver rådmannen i sin innstilling. I konseptfasen vil den konkrete utformingen av skolen, arealkrav, innhold med mer bli utredet. I konseptfasen er brukermedvirkning på alle nivå i tillegg helt sentral. Fasen vil også bidra til et mer eksakt kostnadsoverslag, og være grunnlaget for en anbudskonkurranse for selve byggingen av skolen. Tidshorisonten for en slik prosess vil være på rundt  10 måneder, heter det i saksframlegget.