I en kunngjøring fra Brønnøysundregistrene fremgår det at det den 19. juli ble åpnet for frivillig gjeldsordning for Polarctic Seafood AS. 1. september er datoen da gjeldsnemnda må komme til Alta tingrett med forslag til gjeldsordning for selskapet.

Alta-advokat Håkon Helsvig leder gjeldsnemnda. Han sier det fortsatt jobbes med saken og at det foreløpig ikke er konkludert med forslag til løsning.

– Dersom det kommer til løsning vil driften fortsette. Dersom kreditorene ikke er villige, går det til konkurs, sier Håkon Helsvig.

Får ikke varer på kreditt

Advokat Simon Helsvig sier det er flere store og små kreditorer som må komme til en løsning i løpet av denne uka.

Samlet hadde selskapet over 40 millioner i gjeld, fremgår det i en oversikt i begjæringen om gjeldsforhandlinger, levert inn av Polarctic Seafood AS selv.

Selskapets styreleder Knut Harald Kristiansen skriver i begjæringen at årsaken til betalingsproblemene er at selskapet befinner seg i en anstrengt likviditetsmessig situasjon:

– Selskapet har hatt en lang ombyggings- og investeringsperiode. Selskapet har hatt forskjellige løfter om langsiktig finansiering, men det har trukket ut og noen tilbud har heller ikke blitt formalisert, heter det.

Dette har ifølge styret ført til «gode og kvalitative produksjonsprosesser», men med for lite langsiktig finansiering har det blitt skapt en illikviditet som har rammet selskapets leverandører.

– En rekke leverandører stanset levering av varer på kreditt til selskapet. Selskapet har søkt å etablere et nytt finansielt grunnlag for videre drift noe som foreløpig ikke har lykkes, skriver styrelederen, som på vegne av styret beklager den akutte situasjonen som er oppstått og konsekvensene dette har skapt for selskapets interessenter.

Beslutningen om å inngi begjæring om gjeldsforhandlinger ble tatt av styret 16. juli i år.

– Selskapet kan per i dag ikke oppfylle sine forpliktelser etter hvert som de forfaller, og vilkåret for å begjære åpning av gjeldsforhandlinger er således oppfylt [...] Det er selskapets vurdering at kreditorene vil kunne oppnå bedre dekning gjennom en gjeldsordning enn ved åpning av konkurs, skriver styrelederen.

I protokoll fra styremøtet der det ble avgjort å søke gjeldsforhandling fremgår det at fall i lakseprisene vinteren 2017/2018 ga «betydelige tap på selskapets hånd».

Milliongjeld

Altaposten får muntlig opplyst at både Sparebank 1 Nord-Norge (SNN) og DNB er store kreditorer. Til Altaposten opplyser regionbanksjef Trond Hanssen i SNN at det for deres del dreier seg om et mindre beløp at dette ikke er problematisk, da det er tatt sikring i fast eiendom. Polarctic Seafood har også et engasjement hos SNN Finans.

– På generelt grunnlag kan jeg si at vi selvfølgelig vil behandle en eventuell forespørsel, og se an hvordan vår posisjon vil være. Det er for tidlig å si om vi vil være positive til en slik gjeldsordning eller ikke. Også situasjonen i selskapet vil måtte vurderes, sier Hanssen.

Selskapet har en formodentlig ikke ubetydelig gjeld i DNB Bank ASA. Altaposten har foreløpig ikke lykkes å få kommentar fra DNB, men av pantedokumenter fremgår det at banken har tatt pant i selskapets faste verdier, varelager, motorvogner og anleggsmaskiner, for til sammen minst 130 millioner kroner. Selskapet opplyser i oppstillingen at de samlet har 7,64 millioner i gjeld til kredittinstitusjoner, og står oppført med 3,71 millioner i kortsiktig gjeld til kredittinstitusjoner.

Også Innovasjon Norge står oppført med pant i driftstilbehør, fremgår det i to poster i løsøreregistret.

Store aktører på kreditorlista

Samlet er leverandørgjelda opplyst overfor Alta tingrett å være 21,2 millioner kroner. Selskapet Ocean Quality, et salgsapparat for laks og ørret som blant annet har Grieg Seafood i sin kundeportefølje, oppgis å være største kreditor blant leverandørene. Selskapet har ifølge en oversikt fra Polarctic Seafood AS 11,66 millioner utestående. Øvrige større kreditorer blant leverandørene er (gjeld i parentes):

  • Lerøy EURO Seafood AS (3,08 mill.)

  • North Sea Seafood AS (1,93 mill.)

  • Norges Råfisklag (1,35 mill.)

  • Bravo Seafood (0,74 mill.)

  • Ice Fish AS (0,62 mill.)

Loppa kommune var en av kreditorene, men fikk ordnet sletting med motregning av tilgodehavende mot momsinnbetaling som Polarctic Seafood hadde tilgode.

– Det er også noen lokal kreditorer, forteller Simon Helsvig og nevner Øksfjord Sjøfiske og Coop Marked med forholdsvis små krav.

Godt første driftsår, men...

Sett ut fra de offentlige regnskapene alene er det lite informasjon å hente om Polarctic Seafood AS. Selskapet hadde sitt første hele driftsår i 2016, og omsatte for 90,0 millioner kroner med et driftsresultat (EBITDA) på 7,85 millioner kroner. Årsresultatet endte på 3,5 millioner kroner.

Da Altaposten snakket med representanter for Polarctic Seafood AS i vinter ble vi fortalt at man lå an til å havne på omkring samme omsetning og resultat.

Selskapet står imidlertid ikke oppført med levert 2017-regnskap, fremgår det hos søkemotoren Purehelp.no.

I perioderegnskapet for første halvår fremgår det at selskapet ved utgangen av juli 2018 hadde et driftsinntekter på 32,78 millioner, mens driftskostnadene var 34,80 millioner. Finanskostnader på 0,48 millioner dro resultatet ned, samlet 2,50 millioner i minus.

(Saken fortsetter under bildet)

STENGTE DØRER: Det er ingen aktivitet ved Polarctic Seafood sitt anlegg i Øksfjord. Altaposten får opplyst at alle ansatte har vært permittert siden i sommer. Foto: Anne-Mari Aalberg

Lokalsamfunnet berørt

Flere av de vi har pratet med i Øksfjord i dag sier det vil merkes i lokalsamfunnet dersom det ikke blir aktivitet i fiskebruket, der ansatte etter hva vi kjenner til har vært permittert siden tidlig i sommer.

Økonomisjef i Loppa, Camilla Hansen og skattekonsulent Berit Wilhelmsen ønsker ikke nå å uttale seg konkret om hva tap av såpass mange arbeidsplasser vil innebære for kommunens inntekter:

– De som jobber her skatter til Loppa, sier Wilhelmsen som ikke har eksakte tall å legg fram for eventuelle økonomiske tap.

Fungerende ordfører Stein Thomassen sier til Altaposten at kommuneledelsen ikke vet mer enn at det er opprettet gjeldsforhandlinger.

Lite beløp som betyr mye

Adam Marek Tyminski driver Øksfjord Sjøfiske. Han er klar over at kravet hans på ca. 70.000 kroner er lite sammenlignet med store tall fra andre kreditorer.

– Men det betyr mye for en liten bedrift som Øksfjord Sjøfiske, sier Tyminski.

  • Det har ikke lyktes Altaposten å komme i kontakt med Knut Harald Kristiansen som er hovedeier, ei heller den lokale arbeidsformannen eller andre i ledelsen av Polarctic Seafood AS

  • Kristiansen er også involvert i Profika AS som er et tradingfirma for fiskeeksport. Ingen av kontaktpersonene i Profika har respondert på telefon eller mail

  • Heller ikke hos Gdansk Fishing Company eller Arctic Trading Sp.z.o.o (som eier 100 prosent av aksjene i Polarctic Seafood AS) i Polen har det lyktes Altaposten å oppnå kontakt. Man blir både i Norge og i Polen møtt av telefonsvarere, og i noen tilfeller beskjed om at det oppringte nummer ikke er i bruk