Mange bruker badekaret som smertelindring under en fødsel. Det varme vannet er for mange det som får dem gjennom fødselen. Men når trykketrangen kommer må mor opp av det varme vannet. For i Finnmark er det foreløpig ikke lov å føde i vann.

– Vi har utarbeidet prosedyrer for hvordan det kan gjennomføres og sendt det til faglig ansvarlig. Så nå håper vi at det kan innføres, sier jordmor ved fødestua i Alta Liss Gundersen.

Føder ved badekaret

Hun forteller at flere av jordmødrene i Alta har hospitert på større sykehus og det har vært gjennomført dagseminar, sammen med Hammerfest, som omhandlet vannfødsler.

– Her på fødestua har vi bare fødsler som går som normalt, og de aller fleste bruker vann som smertelindring. Men når de føler for å trykke må de opp. Noen ganger føder de like ved badekaret, forteller Gundersen.

Hun sier at de ikke får mange forespørsler om det, men mener at flere ville benyttet seg av det dersom det var et tilbud jordmødrene kunne informert de fødende om.

LYSTGASS: I 2009 fikk disse to, Nina G. Mannsverk (t.h) og Linn Thomassen samlet inn nok penger slik at fødestuen fikk lystgass over badekaret. Nå ønsker jordmødrene at de fødende også skal få bli liggende i vannet. Foto: Kita Eilertsen

Avdelingsoverlege og faglig ansvarlig ved fødeavdelingen ved Hammerfest sykehus, Ingrid Petrikke Olsen, sier de har disktutert temaet internt på fagdager og er enige i at dette er noe som kan innføres.

– Men dette er ikke en ting man bare begynner med. Man må utarbeide prosedyrer som er faglig forankret, slik at man vet at det gjøres på riktig måte. Det foregår et arbeid rundt dette akkurat nå.

Kan ta tid

Hun forteller at de har en fagutviklingsjordmor ved sykehuset i Hammerfest, som jobber for både Alta og Hammerfest, som ser på dette. Men det kan ta tid.

– Det må diskuteres og kvalitetssikres. Også må det ned i en skriftig prosedyre. Og dersom det innebærer opplæring som koster penger så vil også det være en faktor.

JA: Avdelingsoverlege og fagansvarlig, Ingrid Petrikke Olsen, sier de vil godkjenne fødsel i vann. Det kan likevel ta litt tid, mange prosjekter står i kø i helseforetaket. Foto: Astrid Krogh

Det er mange prosjekter i gang i helseforetaket, blant annet ny fødestue i Alta og bygging i Hammerfest. Men hun forsikrer om at det ligger i linja.

– Det ligger i køen av arbeidsoppgaver som skal gjøres.

Fødsel i vann blir bare mer og mer vanlig, men fortsatt er det ikke innført alle steder, forteller Olsen.

– Det er ikke så veldig mange fødende som velger det heller. Vi konsentrerer oss i hovedsak om de store pasientgruppene og ha et tilbud til dem.

– Er det mer risikofylt å føde i vann?

– Nei, det er smertelindring som er hovedårsaken til denne metoden. Men det er en del ting man må huske på når et barn blir født under vann, det skal holdes under vann og dersom mor blør. Man skal vite hva man gjør, for å si det slik.

Gundersen forteller at alle deres jordmødre har lest gjennom prosedyrene og er klar til å ta imot barn under vann, når alt er klart.

– Det er en prosedyre vi har jobba mye med her hos oss.