– Det satt egentlig langt inne, valget om å kjøpe bedriften og ta rollen som daglig leder. Men etter å ha tenkt meg litt om fant jeg ut at dette er en så stor mulighet at jeg ikke kunne la den gå fra meg.

I midten av juni etablerte Asgeir Hoaas selskapet A. Hoaas Holding AS. Dette selskapet har nå kjøpt alle aksjer i tradisjonsrike Kontor og Grafisk Alta AS på gamle Alta sentrum. 1. august var den formelle datoen for overføring av makt og myndighet, selv om meldingen om daglig leder-skiftet kun nylig er sendt inn til Brønnøysundregistrene.

Hoaas legger ikke skjul på at han er litt nervøs:

– Alt nytt er skummelt, og det kan være behagelig å «bare» være ansatt. Men samtidig kjenner jeg bedriften godt, jeg har vært ansatt her i til sammen over ti år og vet at drifta er sunn og god. Jeg har ambisjoner om å løfte bedriften videre og skape ytterligere vekst, sier han.

Sunn drift

Også sett utenfra fremstår drifta som sunn. Selskapet har de siste ti år måttet ta ned drifta noe grunnet reduserte inntekter. Dette kommer ifølge avtroppende styreleder og inntil nylig største eier Viggo Finstad Nilsen blant annet av en endring i maskinparken, der mer stabile maskiner har medført kraftig reduksjon i behovet for servicejobber ute hos kundene.

I 2008 og 2009 rundet selskapet 18 millioner i omsetning, for 2017 er fasit 16,4 millioner. Selskapet har justert seg etter inntektene, og dermed klart å levere greie resultater tross nedgang på topplinja.

– Unntaket var to år, etter at vi sammen med to andre aktører etablerte oss i Kirkenes. Dette gikk ikke som det skulle, og vi måtte ta et milliontap over disse to årene. Utenom det har det gått godt, sier Nilsen.

Verken han eller Hoaas vil si noe om hvor mye sistnevnte la på bordet for aksjene i selskapet, annet enn at det er «en sum begge kan leve med».

– Hadde vi skulle melket bedriften før salget ville det vært umulig å overta. Vi har tvert imot et stort ønske om å bidra til at Asgeir skal lykkes med dette, sier Nilsen.

Beholder pensjonen

Kjøpet inkluderer ikke eiendomsselskapet Kontor og Grafisk Eiendom AS.

– Dette er pensjonen, sier han og slår ut med armene.

Leieinntektene vil dermed fortsette å dryppe inn. Hoaas ser nemlig ingen grunn til å flytte på seg med det første.

– Bygget er tilpasset selskapet over mange år. Vi blir her, slår han kontant fast.

Omstillingsdyktig

Viggo Finstad Nilsen sier at han godt fornøyd med å kunne overlate en veldrevet bedrift til nettopp Hoaas:

– Med dette beholder vi bedriften i familien. Selv om jeg «bare» er onkelen til Asgeir så har jeg drevet bedriften sammen med hans far John i mange år. Vi synes begge det er fint å kunne overlate bedriften til neste generasjon. Vel så viktig, om man ser på dette med overordnet blikk, er at bedriften forblir på lokale hender. De aller færreste virksomheter i denne bransjen er lokalt eid, men styres fra et hovedkontor Oslo. Selv om du som kjedebedrift får tilgang til nasjonale innkjøpsavtaler, så har det mange, store fordeler å være lokalt eid og drevet, mener Nilsen.

Blant fordelene er muligheten til å ta grep og omstille seg raskt. Hoaas valgte å kjøpe alle aksjer da muligheten bød seg.

– Med dette trenger jeg ikke å gå om et styre eller ei generalforsamling om jeg ønsker å ta grep. Jeg har mange planer og ideer, og fleksibiliteten til å kunne gjennomføre disse raskt var viktig for meg. Nå kan jeg bestemme hvordan jeg vil ha det, og så blir det sånn, sier Hoaas.

Kompetansejobb

– Du nevner planer, har du noe konkret du kan dele med våre lesere?

– Det kommer et naturlig generasjonsskifte i bedriften nå, der flere eldre ansatte skal gå av med pensjon. Når dette skjer må vi forsøke å overføre den veldige kompetansen de har, til de yngre krefter som kommer inn. Slike endringer kan være utfordrende men det byr seg også muligheter, uten at jeg vil gå veldig inn på dette nå. Men skal jeg klare å gjennomføre planene og løfte bedriften videre, så må jeg ha de rette folkene med meg, sier han.

Tre av dagens åtte ansatte er over 60, og inntil de to siste «ungdommene» ble ansatt var snittalderen på 55 år – inkludert Asgeir.

– Det er vanvittig mye programvare og elektronikk i maskinene vi selger i dag. Jeg sliter selv med å sette meg inn i alt. Og det er ikke enklere for de som har vært med i gamet siden 70-tallet. Så hva angår forutsetningene for å sette seg inn i de mer teknisk kompliserte tingene, ser jeg på det som en absolutt fordel å få inn yngre krefter. Utfordringen blir å ta vare på den vanvittige kompetansen og erfaringen våre eldre ansatte innehar.

Ingen syvende far

Hva angår Nilsen lover han å ikke ta rollen som en syvende far i huset. Fram mot nyttår skal han gjøre det han kan for å sikre at overgangen går så glatt som mulig. Deretter er det slutt.

– Jeg blir her til nyttår, og har ingen intensjon om å gå rundt i gangene her i etterkant. Mine foreldre etablerte Kontor og Grafisk i 1957 og etablerte trykkeri og butikk i 1962/63. Jeg kom inn i 1981, og har drevet bedriften sammen med Asgeirs pappa John helt fra slutten av 90-tallet og fram til i dag. Det føles godt å kunne gi stafettpinnen videre, og kunne overlate en bedrift som har vært i fin flyt i 20-25 år.