Søndag kan de som går Haldde-marsjen være med på en storstilt avduking av Haldde-toppen, som nå bli innviet i European Physical Society.

Nominert i påsken

European Physical Society (EPS) har hittil utnevnt 44 steder, institusjoner og bygninger til EPS Historic Sites i hele Europa, inkludert en i USA og søndag blir Haldde-toppen den første EPS Historic Site i Norge.

– Dette er jo utrolig gøy og det er utrolig flott at  Haldde-toppen ble først i Norge, sier professor Åshild Fredriksen ved fysikk og teknologi ved universitet i Tromsø.  Hun er medlem i EPS Historic Site og som medlem har man lov å nominere plasser og steder som markerer viktige hendelser for forskning.

– I påsken sendte jeg inn en søknad om Halddes betydning for Nordlysforskningen og i mai fikk jeg svar om at Haldde blir innlemmet i dette flotte selskap, sier hun.

– Viktig forskning

Blant stedene som er utnevnt som EPS Historic Site er Niels Bohr instituttet i Danmark, Institut Curie i Frankrike, Mount Vesuvius Observatory i Italia, Einstein House i Bern, Sveits, samt The Institute of Advances Studies i Princeton, USA, hvor Albert Einstein arbeidet fra 1933.

– Disse stedene markerer viktige hendelser, oppdagelser, forskning og større arbeider som har bidratt signifikant til fysikkens utvikling, sier Fredriksen.

– Positivt for Alta

Som kjent ble verdens første Nordlys-observatorium reist i 1899 og den norske regjeringen startet byggingen av det meteorologiske og geomagnetiske observatoriet på Haldde i 1910, etter initiativ fra Kristian Birkeland.   Det ble ferdigstilt i 1913 og var i virksomhet til 1926, da det ble flyttet til Nordlysobservatoriet i Tromsø, senere del av Universitetet i Tromsø.

– Det vitenskapelige kollegiet på Haldde bidro til en bedre forståelse av nordlyset og dets sammenheng med geomagnetiske stormer og det er en av grunnene til at det nå blir avduket en flott plakett på Haldde på søndag, sier Fredriksen.

– Blir dette god reklame for Alta kommune?

– Det håper jeg virkelig, men det kommer an på hvordan kommunen angriper og bruker dette i sine planer. Uansett er dette en vikttig og stor hendelselse for Alta.

Håper på stor oppslutning

Det er også Haldde-marsj på søndag og Fredriksen håper derfor mange blir med på avdukingen.

– Det som skal skje er blant annet kulturelle innslag, litt historisk informasjon om nordlysforskningen på Haldde ved professor Asgeir Brekke, før det hele avdukes av David Lee som er  sekretær for EPS, sier Fredriksen som skal være konferansier under den historiske begivenheten.

Arrangørene av det hele er UiT Norges Arktiske Universitet i samarbeid med Alta kommune og Norsk Fysisk Selskap. Avdukingen starter klokken 14.00.