– Jeg er virkelig fornøyd over at vi får dette til. Dette er noe vi har jobbet med i flere år. Vi ønsker at folk med litt nedsatt funksjonsevne skal komme seg ut på tur. Dette er for at alle skal kunne bruke den, sier Bernt Tande i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon Finnmark (FFO).

– Hovedformålet er å gi personer med nedsatt funksjonsevne økte muligheter til å være fysisk aktive og ute i friluft. Det er garantert mange medlemmer av Blindeforbundet som vil kunne bruke turstien, sier Tande.

Herman Jenssen er glad for turstien. Selv er han synshemmet etter en sykdom i godt voksen alder, men svært aktiv i Blindeforbundet.

– Dette er helt fantastisk. Det skjer så mye flott her, og jeg må få lov å skryte litt av Alta. Mange kommuner har mye å lære av hvordan man får til ting her, sier Herman Jenssen, som flyttet fra Bergsfjord i Loppa for noen år siden.

UNIVERSELL: – Denne stien vil også blinde og svaksynte kunne bruke, sier Herman Jenssen. Foto: Kita Eilertsen

Altaposten er med på befaring ved turstien og det går ikke lang tid før vi treffer på turgåere. Flere skoleklasser har tatt turen ut den nydelige høstdagen. 9. klasse leter etter maurtuer, noen jogger, går tur med hund i bånd eller har god sving på stavene i skogen.

Så møter vi Sigrid Olsen som går tur her hver eneste dag. Hun er snart 82 år, har leddgikt og to kunstige hofter.

– Jeg synes det er flott at de bygger denne turstien, men selv vil jeg nok gå utenfor asfalten, forteller den spreke dama som bor i gangavstand til turstien.

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: – Jeg går en times tur her i Sandfallet hver morgen, og går med staver for så får jeg trent overkroppen litt også. Jeg synes det er lurt å holde seg i form, sier Sigrid Olsen, snart 82 år. Foto: Kita Eilertsen

Universelt utformet

– Vi vil legge opp for lys med jordkabel, så ingen vil se noen kabler. Så blir det et fastere dekke med ledelinjer så det skal bli lett å finne frem. Og så blir det forholdsvis tett med hvilebenker. Og rosinen i pølsa er en liten nordlys-/måneskinnsstrekning med pullerter som bare lyser nedover. Så da skal det bli fint å kunne se nordlyset og nyte det som er på himmelen også, sier Per Erik Bjørnstad, miljø, park og idrett i Alta kommune.

Stien skal være universelt utformet med flatt dekke med farge og fasthet som gjør det lett å bevege seg. Dessuten blir det ledelinjer, benker og ledbelysning. Det skal være enklere å komme frem med ulike handikap, som synshemming og ulike bevegelseshemminger.

For hver 200 meter blir det en benk man kan hvile seg på.

– Det er også bra for allergikere at Sandfallet er bevokst med furuskog og det er minimalt med pollen her, sier Tande.

I 10 ÅR: Anders Hansen (snart 80) har gått i Sandfallet i 10 år. Med skistavene får han litt ekstra støtte. – Det er veldig fint å gå her, men kanskje ikke så lurt med benker, sier Hansen, som tror noen vil bli unødvendig fristet til å hvile mer enn nødvendig. Foto: Kita Eilertsen

Mange som liker Sandfallet

– De som har brukt turstien før, kan fortsette å gå her, men de som har en eller annen form for bevegelsesbegrensning får nå bedre muligheter, sier Bjørnstad.

For kommunen er det svært hyggelig å kunne etablere turstien på et så sentralt sted som er så godt like av mange. Her er det gode parkeringsmuligheter, og to ungdomsskoler, videregående, base for ungdomsskole og barneavlastning i umiddelbar nærhet.

3. september starter bygginga, og entreprenøren er allerede klar.

– Jeg vil gjerne trekke frem at når jeg holder på med denne stien, så tenker jeg på hvor mange ganger Ivar Pettersen (som døde i 2016, journ.anm.) snakket om Sandfallet og hadde så mange planer og ønsker for området. Dette ville han ha vært veldig glad for, sier Bjørnstad.

– Da Alta skulle kåre det beste turområdet, så vant jo Kreta, men Sandfallet lå ikke veldig langt bak, sier han og klapper litt på ei stor furu langs stien.