– Jeg tror dette er den riktige veien å gå. Om to år vil vi snu oss tilbake og si at dette var bra og spørre oss hvorfor vi ikke har gjort det før, sier kommuneoverlegen i Loppa til Altaposten.

8. august skrev Altaposten om brevet han nylig hadde sendt fylkeslege Eivind Merok.

Her tok han opp blant annet situasjonen på sykehjemmet, som var preget av utskiftning av personell. Han påpekte også at det er mangel på fysisk tilgjengelighet i sommermånedene både i barnevernstjenesten og fra administrativ tjenesten. Ha ba deretter om tilsyn av kommunens tjenester.

Tror det blir tilsyn

Han er spesielt kritisk til at influensavaksinene som kom høsten 2017 ikke ble brukt, til tross purringer fra helsesøster.

– Da influensaepidemien satte inn i januar, viste det seg at vaksinene ikke var satt, skrev Ballo i brevet. Som kommuneoverlege fant han derfor grunn til å alarmere helse- og omsorgsleder og kommunens rådmann om forholdet. Han mener dette fikk konsekvenser.

– En rekke av beboerne som døde ved Øksfjord sykehjem hadde symptomer som helt eller delvis kunne assosieres med influensa. I flere av legeerklæringene om dødsfall er influensa angitt som dødsårsak, påpekte Ballo.

Ifølge NRK har fylkeslege Eivind Merok meldt seg inhabil i saken og den ble derfor overtatt av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som har bedt Fylkesmannen i Trøndelag overta.

Plasstillitsvalgt og leder for seksjon helse i fagforbundets avdeling i Loppa, Laila Alvide Johansen, sier til kanalen at det er bra at Ballo har bedt om tilsyn.

– Jeg ble glad da jeg så det, det gjør ikke meg noe at det blir tatt tak i. Da får vi se hva det er. Jeg tror likevel ikke at dette er noen sin feil, men jeg tror det er ting vi alle må jobbe med. Vi må bli flinkere til å prate sammen. Der tror jeg mye ligger.

Må forbedre rutinene

– Jeg er overbevist om at det blir tilsyn. En så alvorlig sak krever tilsyn, sier Ballo til Altaposten.

Han opplyser at de på legestasjonen allerede har iverksatt tiltak

– Vi har rutinemessige møter hver fjortende dag og har i dag snakket om legemiddelhåndtering ved sykehjemmet og legemiddelliste. Vi har laget liste for årskontroller og sjekket at de blir foretatt, og vi sjekker oppfølging av alle blodprøver som skal tas. Vi er enige om hvordan vi skal gå videre.

Han påpeker at hendelsene i Loppa kommune gjør at man må forbedre rutinene. Og man må komme i gang med tiltakene slik at de kan synliggjøres ved tilsyn.

– Det handler ikke om å tilfredsstille et tilsyn, men om pasientene og deres pårørende. At de skal føle seg trygg på medisinsk behandling og omsorgstilbudet.

Ballo mener samtidig at enkelte ting ikke kan løses ved legestasjonen eller sykehjemmet, men med støtte fra kommunal administrasjon.

– Et tiltak er måten man beslutter hvilke tjenester folk skal ha og hvem som skal avgjøre det. Det må gjøres mindre byråkratisk. Det samme gjelder rekruttering ved sykehjemmet. Sykefravær speiler ofte opplevelsen av arbeidsmiljø. Det er viktig at vi får til en stabilisering av arbeidsmiljøet.

– Har ikke noe å skjule

– Har du fått noen reaksjoner på at du har sendt varsel til fylkeslegen?

– Ikke så mye direkte, men folk formidler hva de har hørt. Jeg tror medieoppslaget har bidratt til å opplyse lokalbefolkningen om hva saken gjelder og da tror jeg folk setter pris på det. Jeg tror de forstår at det ikke er for å lage konflikt, men at man ønsker å bedre kvaliteten i tilbudet. Jeg har likevel forståelse for at i et arbeidsmiljø, der man har slitt med stabiliteten i lang tid, så reagerer de ansatte. Men det betyr ikke at vi kan la være å stille kvalitetskrav fordi det føles ubehagelig med tilsyn. Vi har ikke noe å skjule og det virker skjerpende for oss som jobber her. Det er ingen grunn til å frykte et tilsyn.