–  Det er ingen tvil om at de har rett til å padle denne turen, så lenge det skjer hensynsfullt og omfanget er begrenset. Dette er forankret i vannressursloven, sier Anne Mari Aamelfot Hjelle, leder for naturforvaltning i Den Norske Turistforening.

Hun mener likevel saken er så prinsipiell at de ønsker å drøfte den med andre relevante organisasjoner

– DNT har forståelse for at Alta og Omegn Turlag ikke ønsker å arrangere turen i år, men vi mener saken er prinsipielt viktig, slik at vi vil drøfte det med andre relevante aktører. Dette for at både vi og våre medlemsforeninger er godt forberedt dersom en slik situasjon skulle oppstå igjen, sier Aamelfot Hjelle.

Ved å drøfte saken med andre, deriblant parapylyorganisasjonen Norsk Friluftsliv der både Norges Jeger- og Fiskerforbund og Padleforbundet er med, håper DNT at man kan finne gode løsninger.

– Men det skal være mulig å ferdes på en elv, selv om det er noen som fisker der, sier hun.

– Mener du fortsatt at man bør ta kontakt med Alta Laksefiskeri Interessentskap før man legger ut på tur?

– At enkeltpersoner gjør det, tror jeg ikke er mulig å få til. Men at seriøse tilretteleggere gjør det, slik som turlaget, er helt naturlig. Er man en gruppe med en turleder, så gjør man det, sier hun.

– Hva hvis det blir veldig mange som vil padle kano og de forstyrrer fiskerne mye?

– Vi har veldig stor forståelse for at dette er viktig for fiskerne. Dialog og god informasjon er så viktig. Jeg tror ingen ønsker å ødelegge for fiskerne. Jeg tror alle er villige til å ta hensyn, og det bør man. Dialog er det som teller, og så må alle forstå hverandre. Kanskje stå opp en time før, ta hensyn, og ikke prate. Det er sikkert artig for padlerne å se fiskerne også, sier hun.

Dermed vil ikke lederen for naturforvaltningen i DNT komme med konklusjon på denne spesielle saken, annet enn at de ønsker å løfte det prinsipielle rundt allemannsretten til debatt.

– Vi ønsker å få befestet allemannsretten i grunnloven. Det er noe vi jobber med, men dette er langsiktig arbeid. Det som skjer nå, tar vi til etterretning, og vi vil følge nøye med på denne saken videre, sier hun.

– Men det hadde vært fint om de kunne bli enige lokalt, og at partene kunne vise hensyn til hverandre, sier Anne Mari Aamelfot Hjelle.