– Det er kjempestas å være her i Alta på studiestart ved UiT, et universitet med 10 campus og så mye internasjonal anerkjennelse, sa Hadia Tajik da hun minglet med studentene i glassgata på campus Alta.

2408 studenter har sagt ja til studieplass ved UiT Norges arktiske universitet i Alta denne høsten. En fintelling vil ikke rektor Anne Husebekk kunne gjøre før alle har betalt sin semesteravgift. Men noen hundre av disse fikk med seg selve den høytidelige åpninga.

– Jeg vil gi et godt råd til studentene, og det er å få mest mulig ut av studietida. Ikke bare lesing, men også med nettverk og venner for resten av livet, sa hun.

For rektor Anne Husebekk var det gode ord. Hun strålte på åpningsdagen.

– Det er alltid godt å starte et nytt studiestart, og spesielt hyggelig å se at så mange unge har valgt å studere her i Alta. Nå håper jeg at de finner seg godt til rette her og setter pris på Alta, sier Husebekk.

Velvalgte ord til studentene

Etter akademisk prosesjon med sang og sorte kapper, var det offisiell åpning med taler. Årets hovedtaler var nestleder i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik. Og det var en varm mottakelse i salen da politikeren snakket til studentene.

JOBB HARDT OG BRUK HJERTET: – For det du gjør i smått – og de små valgene hver dag – de er med på å bestemme hvem du er i stort og det kommer til å bestemme hva ditt bidraG blir til slutt. Og dere er i gode hender på UiT, sa Hadia Tajik til solid applaus fra altastudentene. Foto: Kita Eilertsen

Det hun nok vil bli husket aller best for fra denne dagen, er ordene om ambisjoner og å løfte hodet opp fra bøkene.

– Mange misforstår det å ha ambisjoner. De tror det handler om å legge en konkret plan som man holder seg disiplinert og nådeløst til resten av livet. Men det å ha ambisjoner – eller ville spille en rolle – handler egentlig bare om å være villig til å jobbe hardt med det man gjør her og nå. For gode ting skjer med folk som jobber hardt, sa hun og fortalte om en student ved NTNU som hadde hatt æren av å jobbe med nobelprisvinnerne Moser.

– Hun sa at det viktigste hun hadde lært av å jobbe med dem, var å bry seg. Være åpen og ydmyk, jobbe hardt og never give up. Det er et godt råd til alle studenter, sa hun.

– Jobb hardt og bruk hjertet

Tajik fortalte også om tilfeldighetene som rådde da hun selv var student og ble tilbudt en jobb som politisk rådgiver, og derfra ble politiker litt på grunn av tilfeldigheter.

– Jeg lovte meg selv at hvis jeg ikke var noe flink skulle jeg gjøre noe annet. Det er 12 år siden.

Så glem den store masterplanen. Livet er det som skjer mens du planlegger helt andre ting. Jobb hardt og bruk hjertet. For det du gjør i smått – og de små valgene hver dag – de er med på å bestemme hvem du er i stort og det kommer til å bestemme hva ditt bidraG blir til slutt. Og dere er i gode hender på UiT, sa Hadia Tajik til solid applaus fra altastudentene.

Hun benyttet også anledningen til å trekke frem fortrinnene ved det norske utdanningssystemet, og hvor viktig det er at studentene viser seg verdig den gratis utdanningen.

Og så et lite spark til de som ikke synes utdanningsinstitusjonene er gode nok:

– Jeg hører ofte folk si at utdanningssystemet må tilpasse seg samfunnet. Men da sier jeg heller at det er jo universitetene som skal vise vei for samfunnet, slo hun fast.

AKADEMISK PROSESJON: Rektorer og dekaner ved studieåpningen av UiT i Alta. Foto: Kita Eilertsen

Etter taler og underholdning, var det servering av lunsj på utsida.

Det er totalt 6.871 studenter som har fått tilbud om studieplass ved UiT Norges arktiske universitet i år. Det er studenter som vil inngå i den totale studentmassen ved UiT som kan være opp 18.000 studenter.

LUNSJ UTE: Det nydelige høstværet ga en fin ramme til lunsjen. Foto: Kita Eilertsen