Hammerfest tingrett har felt dom i saken mot Johnny Ingebrigtsen. Den profilerte fylkespolitikeren for SV har vært i politiets søkelys etter at båten hans «Ternen» sank under slep i august i fjor.

Nordkapp kommune anmeldte saken, og både politiet og påtalemyndigheten mente Ingebrigtsen senket sjarken med vilje og dermed gjorde seg skyldig i miljøkriminalitet.

Saken gikk for Hammerfest tingrett 9. august. Ingebrigtsen forsvarte seg selv, og erkjente seg ikke skyldig da han møtte i retten. Tiltalte la ned påstand om at han skulle frifinnes, påtalemyndigheten krevde en dom i samsvar med forelegget på 18.000 kroner.

Til sammen fem vitner ble utspurt.

Sank under slep

I dommen – som ikke er rettskraftig og kan ankes til lagmannsretten – gjengir tingretten at Ingebrigtsen hadde jobbet med å renovere Ternen, og at han i den anledning hadde tatt ut motor, drivstofftank, aksling med propell og mer. For å hindre at vann kom inn gjennom hullet til propellakslingen hadde Ingebrigtsen satt i en trepropp.

I slutten av august skulle Ingebrigtsen bruke opplagringsplassen (sjåen) til en annen båt, og skulle derfor flytte Ternen til Russepollen, omkring halvannen nautisk mil unna.

Slepet startet 23. august.

– Underveis merket tiltalte at Ternen tok inn vann. I Russepollen forsto han at Ternen ville synke. Han var i området til Ternen hadde sunket og lagt seg på bunnen, omtaler tingretten.

Båten ble imidlertid liggende med baugen over vann, og etter å ha blitt gjort obs på dette dro Ingebrigtsen tilbake til stedet.

– Tiltalte mente den kunne utgjøre en fare for båttrafikken slik den nå lå, og ønsket derfor å få båten helt under vann og ned på bunnen, skriver retten.

Han boret hull i skroget og hentet store steiner i fjæra som han la på fordekket. Båten sank og la seg på bunnen.

Verken politiet eller andre myndigheter ble varslet om episoden.

20. oktober var Ingebrigtsen i politiavhør, og en måned senere hevet han båten ved hjelp av sin egen, større båt.

Uaktsom

Retten legger til grunn at Ternen sank fordi proppen som satt i akslingshullet falt ut under slepet. Retten mener proppen var for dårlig festet, og finner det bevist at Ternen sank fordi Ingebrigtsen handlet uaktsomt. Også det at han i ettertid boret hull og hengte stein på båten beviste at Ingebrigtsen hadde et forsett om å senke båten.

– Tiltalte forklarte at han hele tiden hadde tenkt å heve båten igjen. Dette støttes av at han rent faktisk hevet båten i November 2017. Det kan være et spørsmål om forskriftens ordlyd «dumping» omfatter det forhold at man etter relativt kort tid vil ta opp igjen det man har dumpet. Retten finner det imidlertid unødvendig å ta nærmere stilling til det, da retten finner det bevist utover enhver rimelig fornuftig tvil at tiltalte ikke hadde planer om å heve båten igjen da den sank, skriver retten, og viser til en avisartikkel i Finnmark Dagblad der Ingebrigtsen uttalte at det «har ingen hensikt å heve den».

Retten mener 18.000 kroner i bot er passende. Han må i tillegg betale 3.000 kroner i saksomkostninger.