Det betyr at Ishavskraft og andre selskaper er pålagt å forklare for kundene hvilken pris de skal betale.

Enkel oversikt

Forbrukerrådet slår fast at reglene for hva kundene har krav på med hensyn til prisfastsetting er helt klare.

Pia Cecilie Høst som er leder av Forbrukerdialog i avdeling for kommunikasjon og digitale tjenester i Forbrukerrådet, sier alle priser til forbrukere skal oppgis med moms og avgifter inkludert, noe som er regulert blant annet i noe som kalles for prisoppføringsforskriften § 3. I Nord-Troms og Finnmark er det ikke verken moms eller avgift for el-sertifikat.

–  Selgerne er også pålagt å rapportere disse prisene til Forbrukerrådets tjeneste strømpris.no,  slik at folk som ønsker å bytte til en billigere strømavtale, enkelt skal kunne få oversikt, sier Høst.

Hun slår fast at det på nettsiden strømpris.no står det spesifikt at selskapene skal oppgi prisene med elavgift, moms og el-sertifikater inkludert.

Vanskelig bransje

Strømkunde Johan Klemet Bueng, som påpekte at Ishavskraft sin prisutregning viser pris med påslag av el-sertifikater, håper det vil skjerpe strømbransjen litt at han og Mikkel M. Sara har satt kriktisk fokus på prisene som publiseres på nettsidene.

– Det er en kronglete og uoversiktelig bransje for de aller fleste. Jeg håper at de slutter med å legge på denne el.sert, som er vi er untatt for i Nord-Troms og Finnmark.  Vi har begge ringte flere ganger til kundeservice, så var det vanskelig å få bort det som var lagt på den avtalte fastprisen, sier Johan Klemet Bueng.