De to mennene fra Kautokeino reagerer begge sterkt på at Ishavskraft lover en kilowattpris på treårskontrakt på 36,6 øre, men fakturerer med en pris på 39,2 øre. Og i denne prisen er det ekstra kostnad for el-sertifikater, hevder de.

Er det bevisst?

Når kundene ringer til Ishavskraft får de nemlig beskjed om at de ekstra tre ørene per kilowattime er kostnader til el-sertifikat.

– Vi som bor i Finnmark eller Nord-Troms er unntatt fra moms og el-sertifisering. Det ser derfor ut som det er en bevisst strategi, for når min kamerat Mikkel M. Sara i Maze ringer til Ishavskraft etter å ha ønsket å tegne en treårskontrakt på 39,6 øre, får han beskjed på «sin side» om at prisen er 42,7 øre, for det er lagt til vel tre øre i el-sertifikat, sier Bueng.

Ikke dokumentert

Han sier Ishavskraft skyldte på en feil, men det synes han er en tynn forklaring.

– For når jeg selv har bestilt fastpris i sommer til 36,6 øre så kommer det fram på «min side» at prisen er 39,20 – og det verste av alt synes jeg, er at det omtalte el-sertifikatet ikke er dokumentert. Når jeg så ringer og gjør dem oppmerksomme på dette, så ser de selvfølgelig at jeg har knyttet meg til en pris på 36,6 øre. Da beklager de og sier at dette må være en feil som en annen saksbehandler har gjort, sier Johan Bueng.

Han mener Ishavskraft må sørge for å opplyse kundene om at prisen er den fastprisen de har reklamert med og ikke med 10 prosent påslag for el-sertifikat, for den gjelder ikke i Finnmark.

Etter at Sara ringte til Ishavskraft justerte de plutselig ned prisen på hans «Min side», men ikke til den prisen han hadde fått tilbud på og gjorde avtale om. Nå vil Mikkel igjen kontakte Ishavskraft for å få vite når han eventuelt får den riktige prisen.

Bør granskes

– Dette bør granskes, også i forhold til hvor lenge dette har pågått, at de tar en avgift som folk i Finnmark skal være unntatt fra. Dette er etter mitt skjønn svindel, da fritaket ble lovfestet allerede i 2011. Kan det tenkes at det er noen andre og større bedrifter med fastpris som ikke har oppdaget dette når de betaler strømmen sin, selv om de har billigere strøm enn privatpersoner, spør Bueng.

Han sier han stusser veldig over at Norgesenergi, som holder til i Sør-Norge, har informasjon om at Finnmark og Nord-Troms er unntatt denne avgiften og det opplyser de om på sin nettside, mens et selskap fra nord ikke har det.

– Feil på nettsiden

Stedfortreder for en ferierende administrerende direktør i Ishavskraft, Gunn Tove Bjerkan,  sier i en kommentar til Altaposten at de har en feil på sin web-side, noe de ble oppmerksomme på for kort tid siden.

– Jeg kan love at det er ingen som blir fakturert for el-sertifikat i Nord-Troms eller Finnmark. For når vi inngår en fastprisavtale med kundene så endrer vi ikke på den, vi beklager sterkt at det kan se ut på hjemmesiden vår som om man betaler denne ekstra avgiften for el-sertifikat, men det skjer ikke. Vi beklager at det har vært feil på vår web-side og jeg kan love at det er riktig pris som kommer på strømregninga til hver enkelt, sier Gunn Tove Bjerkan.

Lovde justering

Mikkel M. Sara inngikk avtale om å betale kr 39,60 øre/kw, som det står på tilbudet på Ishavskrafts nettside. Etter klage via telefon på dette, justerte selskapet muntlig ned prisen til det nivået de lovet i tilbudet. Likevel sto det fremdeles i går på hans side hos leverandøren at de krever 42,60 øre som da blir en tredje pris. Nå er Mikkel ganske oppgitt og lurer på om han bare skal kansellere hele avtalen.

– Vi forbrukere virker å stå ganske maktesløse mot de store kraftselskapene, og for de fleste er det en jungel å tråle for å finne ut om man betaler det man har laget avtale på. På vegne av de mange eldre kundene og eventuelt de som kjøper strømmen til spotpris her i nord blir det tenkelig enda verre å finne ut av om de blir jukset i forhold til om selskapet har lagt til el-avgift på sluttregninga, forteller Mikkel.