Det var søndag 5. august tidlig på morgenen, like før klokken 06.30, at en patrulje fra politiet i Alta ga signal til en mørk blå om Audi stoppe for trafikkontroll. Føreren trykket i stedet gassen i bånn og stakk fra politiet som tok opp jakten. Fra Alta sentrum ble kursen satt mot Tverrelvdalen med politiet etter.

– Det sier seg selv at det var dramatisk. Det er ikke dagligdags at politiet må ta opp jakten på biler som nekter å stanse for politiet. Til slutt var vurderingen at det ikke var sikkerhetsmessig forsvarlig å fortsette. Patruljen avbrøt jakten øverst i boligfeltet i Tverrelvdalen, forteller Øyvind Lorentzen, leder for Finnmark politidistrikts GDE, som er forkortelsen for geografisk distriktsenhet som har kontorsted i Alta.

DRAMATISK: GDE-sjef i politiet, Øyvind Lorentzen, sier at politiet av helhetsgrunner og sikkerhetshensyn måtte avbryte jakten på mørk Audi øverst i Tverrelvdalen Foto: Arkiv

Føreren identifisert

Selv om politiet avsluttet jakten da Audien fortsatte ut i terrenget, delvis etter skogsbilvei mot Romsdal, slapp ikke føreren unna lovens lange arm.

– Vi har identifisert føreren og politiet har konfrontert han med hendelsen, bekrefter Lorentzen.

– Har føreren erkjent å ha kjørt bilen under jakten i Tverrelvdalen?

– Jeg kan ikke si så mye mer. Saken er under etterforskning, men vedkommende har bekreftet at han kjørte bilen den nevnte søndagen.

– Har vedkommende forklart hvorfor han stakk av fra politiet?

– Det vil jeg ikke kommentere. Sak er opprettet og er fortsatt under etterforskning.

Bråvåknet

Altaposten har vært i kontakt med flere vitner som har sett, og ikke minst hørt, deler av politiets forsøk på å innhente Audien. Gjennomgående er at de bråvåknet av politisirenene som ble hørt i flere minutter. En av de som så Audien rase opp over Tverrelvdalen beskriver farten som enormt høy – kanskje opp mot 160 -170 km/t.

– Bilen dro fra politiet, og hvordan den har kommet seg opp i veisystemet i Mobakken boligfelt er et myserium.  Bilen må ha tatt en snarvei, mener vedkommende.

Sånn Altaposten forstår politiet har Audien kjørt gjennom hele boligfeltet og øverst oppe i Skomakerberget har den lagt ut i terrenget, delvis etter skogsvei, senere krysset Sæterelva og så kommet inn på Romsdalsveien. Ruten som ble valgt tilsier god lokalkunnskap.

Flere hendelser

Politiet har i løpet av våren og sommeren fått en rekke henvendelser på farlige forbikjøringer og svært høye hastigheter i Tverrelvalen. I meldingene går en svart Mercedes og en mørkeblå Audi igjen. Tidligere i vår ble det lagt ut en video av en mørk Mercedes som foretar en stygg forbikjøring i svært høy hastighet i  en sving i enden av Sætrumssletta. En motgående bil er bare sekunder fra å bli offer for forbikjøringen.

– Snakker vi om samme bil i politijakten og videoen som ble lagt ut av Altaposten tidligere i sommer?

– Det har jeg ingen kommentar til, påpeker GDE-sjef Lorentzen som legger til at når saken er ferdig etterforskes overføres den påtalemyndighet som avgjør om det blir tiltale, og reaksjonsform.