For en tid tilbake var Hanne Rishaug fra Alta inne til kontroll hos røntgen og hos ortoped, ved Hammerfest sykehus. Hun har tidligere blitt operert som følge av en kreftdiagnose som viste seg å være feil. Men selv om det da gikk bra har opplevelsen likevel satt sine spor.

Derfor kvapp hun til når hun midt i ferien fikk beskjed om å møte opp ved Hammerfest sykehus.

– Jeg tenkte umiddelbart at det måtte være noe alvorlig og bestemte meg for å dra hjem, forteller hun.

– Unødvendig

Kalix-ferien ble avbrutt fire dager før tiden. Søndag for en drøy uke siden startet hjemturen, da timen ved Hammerfest sykehus var på tirsdag. Den opprinnelige tanken var å bli i Sverige helt til torsdag.

I dagene etter at hun fikk innkallelsen gikk hun med en klump i magen.

– Jeg regnet med de hadde funnet noe som var alvorlig, i og med at de ønsket å snakke med meg ansikt til ansikt, forteller hun.

Kjøreturen gikk over til Hammerfest tirsdag, og hun møtte opp til timen i tide. Etter en kort ventetid ble hun innkalt til lege.

Her fikk hun hakeslepp.

– Legen brukte sånn cirka 30 sekunder på å fortelle meg at alt var bra, og at jeg kunne reise hjem igjen. Da tok jeg bunntenning. Dette var helt unødvendig! De kunne godt ha ringt meg og fortalt at alt var ok, så hadde jeg både sluppet den unødvendige bekymringen, å avbryte ferie og å tilbringe flere timer i kjøring til og fra sykehuset. Dette er å leke med pasientene, sier Rishaug.

Vil se på rutinene

Konstituert kommunikasjonssjef Andrea Kovanen Sæten ved Finnmarkssykehuset har gått gjennom saken etter forespørsel fra Altaposten.

– Etter undersøkelse har behandlende lege satt opp time for kontroll og oppfølging, som er helt vanlig. På grunn av en glipp hos oss har det dessverre ikke blitt fanget opp at Hanne ikke trengte å komme til sykehuset for å få resultatet, og timen ble derfor ikke avbestilt. Det er svært uheldig at Hanne måtte avbryte sin ferie og gå i usikkerhet frem til timen på Hammerfest sykehus. Vi vil se på saken og våre rutiner for å unngå lignende hendelser, skriver Sæten i en e-post til Altaposten.

Av hensyn til taushetsplikten kan hun ikke gå ytterligere i detalj rundt saken.

– Blir for lettvint

Hanne Rishaug sier at hun ikke er videre imponert over svaret fra sykehuset.

– Svaret er helt som forventet. De har jo for vane å beklage og si at det ikke skal skje, men jeg synes det blir for lettvint. Det er menneskelig å gjøre feil, og glipper kan skje - det vet vi alle sammen. Men for meg personlig så var dette en veldig lite hyggelig opplevelse. Og en beklagelse bøter på ingen måte på det som skjedde, sier hun.