– Vi kommer til å sperre alle veier, så folk må gå eller sykle for å komme seg inn til sentrum lørdag kveld og på søndag, forteller Tor Helge Reinsnes Moen og Dag Arne Johanssessen i Alta kommune.

De bekrefter at det blir unntakstilstander i Alta kommende helg i forbindelse med at sykkelrittet Arctic Race kommer til byen. Løpet starter i Vadsø 16. august og avsluttes i Alta søndag 19.august og det er da bilglade altaværinger må være på vakt.

– Strekningen fra Komsa skole og 300 meter mot Bossekopveien stenger vi allerede klokken 21 om lørdagskvelden, så der kommer du deg ikke inn eller ut av sentrum. Veien fra Tollevika stenges klokken seks søndag morgen og åpnes halv ti. Løkkeveien stenges 11 søndag morgen for å rigge til Mini Racet for barn, som går klokken ett, forklarer Johannessen, som legger til at alle detaljene og tidspunktene for stengningen vil bli sendt ut på sms, via posten og ellers lagt ut på kommunens hjemmeside.

Disse veiene stenges i forbindelse med sykkelrittet. Foto: Alta kommune

Arctic Race of Norway er et nordnorsk sykkelritt som startet i 2013 i Troms. Rittet har raskt blitt en publikumsmagnet, som nær 200 TV-kanaler verden over har omfavnet. Løpet arrangerers i samarbeid med ASO (Amaury Sport Organisation), som også er arrangør av Tour De France, og syklistene er av ypperste verdensklasse.

– Jeg har ingen navn på stående fot, men jeg vet at de aller største sykkellagene kommer, og de har med seg de rytterne som er skadefri etter Tour De France. Vi vet at de ønsker å delta og oppleve den nordnorske naturen, sier Johannessen.

Svir av 400.000

Alta kommune har bevilget 400.000 til rittet, en sum som Johannessen og Reinsnes Moen forsvarer.

– Det vi får igjen er at 190 land sender bilder fra Alta, i tillegg har vi en folkefest som er gratis til hele Altas befolkning, sier Johannessen, som kan skilte med gratiskonserter, hoppeslott og ansiktsmaling på torget lørdag. Reinsnes Moen legger til:

– 400.000 kan umiddelbart høres ut som veldig mye penger, men vi får masse markedsføring og det blir en stor folkefest. Det er i tillegg lagt ned inn mange dugnadstimer og når man vet hva kulturarrangementer ellers koster, så er ikke 400.000 all verden.

Når TV-teamene inntar Nordlysbyen både via land og via lufta i fly, håper de to at altaværingene går mann av huse for å bidra til å sette Alta på kartet. I en ny bok om folkefesten som skal gis ut ut disse dager, Folkets fest, ser man med all tydelighet hvordan folk i nord har støttet opp om løpet og gjort det til en uhøytidelig folkefest og nesten et nordnorsk mesterskap i sprø påfunn langs løypa.

– Vi oppfordrer folk til å finne på sprø ting og kle seg ut, så kan vi tipse TV-teamet, sier Dag Arne.

– Så kan folk få sine 15 minutes of fame?

– Nå er 15 minutter ganske lenge, fordi dette går fort, så jeg tror vi sier 15 sekunder, ler Tor Helge, som er klar på at folk må jobbe ganske hardt for å skille seg ut i mengden.

De som vil se syklistene flere ganger kan stille seg i den innerste ringen på sentrum, der syklistene skal sykle tre runder i området Markveien, Bjørn Wirkolas vei, Thomasbakkveien, rundkjøringen ved Komsa skole. Denne rundingen blir stengt 13.45 søndag.