I en toårsperiode fungerte Berg som et radarpar sammen med Sandberg i fiskeripolitikken. Da Sandberg overraskende ble utnevnt til fiskeriminister i 2015 ba  han om å få den tidligere varaordføreren i Alta som sin statssekretær. Ronny Berg trakk seg i oktober 2017 fra regjeringsapparatet, og i dag kom nyheten om at Per Sandberg også er ferdig som statsråd – og kanskje har også nestlederen i Frp sagt sitt siste i norsk rikspolitikk.

– Jeg har ikke snakket med Per den siste tiden. Uten å vite er jeg rimelig sikker på at det verken er tanken på hva som gavner han selv best, eller hva som rent politisk er mest behagelig, som er avgjørende for at han nå trekker seg. Han tenker nok først og fremst på sine nærmeste og den belastningen han vil påføre de med å bli stående i mediestormen som raser rundt hans person, sier Berg til Altaposten og legger til:

– Per har min dypeste respekt som politiker, og det samme gjelder han som person. Det står jeg ved også etter den siste tids hendelser.

Går av

VG fikk mandag morgen bekreftet at det ville holdes ekstraordinært statsråd mandag. Her vilel fiskeriminister Per Sandberg (Frp) trekke seg. Tidligere parlamentarisk leder Harald Tom Nesvik skal ta over jobben.  Det får VG opplyst fra flere sentralt plasserte kilder.

Dermed er det en rutinert rikspolitiker som går inn som fiskeriminister. Det har i flere dager vært spekulert i at Per Sandberg ville trekke seg etter «Iran-affæren» som har vokst seg større og større etter hver som tiden har gått. Flere har pekt på Ronny Berg som en mulig statsrådkandidat. Det på bakgrunn av gode skussmål som statssekretær i et fagområde han tilegnet seg på kort tid. Hans kjennskap til departementet har også blitt trukket fram.

– Har du på noe tidspunkt vært i en diskusjon inn mot statsrådposten?

– Det har jeg ingen kommentar til. I øyeblikket er jeg på Hurtigruten hvor min arbeidsgiver Statens Vegvesen arranger flere møter.

– Er du kjent med at Per Sandberg går av?

– Det eneste jeg kjenner til er at Aftenposten og VG skriver at så skjer. I så fall kommer det ikke overraskende på meg etter de signaler som er kommet fra Pers nærmeste familie.

Ung kjæreste

Det har stormet rundt statsråd Per Sandberg (58) etter at han returnerte fra den omstridte ferieturen til Iran med norskiraneren og kjæresten Bahareh Letnes. Sandbergs ekskone, Line Mariam Sandberg (Frp), er i dag statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet. Etter at Sandberg ble kjæreste med Letnes har forholdet skapt uro langt inn i regjeringen.

Sandberg har erkjent at han brøt regjeringens retningslinjer da han ikke meldte fra om ferien til hverken Fiskeridepartementet eller Statsministerens kontor (SMK), og da han tok med seg jobbtelefonen til Iran, stikk i strid med rådene fra PST.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) råder norske statsråder til å la mobiler, nettbrett og datamaskiner ligge hjemme dersom man skal til land som Norge ikke har et sikkerhetspolitisk samarbeid med.

– Det er alltid viktig å følge råd fra sikkerhetstjenestene og gjeldende rutiner. Jeg handlet ikke i tråd med disse da jeg tok med meg mobiltelefonen og ikke varslet om min reise, erkjente Sandberg i et skriftlig svar til Stortinget mandag 6. august.

Satte press på Siv

– Jeg sitter ikke i fylkesstyret og vet ikke hvilke konkrete spørsmål som er reist fra Troms og Finnmark, eller bakgrunnen. Sandberg har, slik jeg oppfatter det, hatt et spesielt godt forhold til oss i Finnmark, og har vært en viktig kanal inn mot partiet sentralt for oss, påpeker Ronny Berg, tidligere statsstekretær og varaordfører i Alta.

Han har tillit til Sandberg, men vil ikke kritisere fylkesstyret for å være kritisk til Sandbergs rolle og måten saken har vært handtert sentralt.

Frps fylkeslag i nord krever svar rundt Sandbergs Iran-ferie, og om han har partiledelsens tillit. Dette kommer fram i sms-melding sendt av fylkesleder Odd Eilert Persen til Aftenposten lørdag kveld.

Odd Eilert Persen, fylkesleder Troms og Finnmark Frp. Foto: Jarle Mjøen.

– Jeg ønsker ikke å si noe mer om vår tillit til Per Sandberg, men de er ikke fornøyd med saken i ledelsen. Vi krever en avklaring på dette, og det har vi fått beskjed om at vi skal få, uttalte Persen til NTB.