Mannen i førtiårene, som tirsdag måtte ha hjelp av brann-og politimannskaper for å komme seg ut av en multebærmyr i Pæska, har tatt kontakt med Altaposten for å rette en varm takk til de som berget livet hans.

– Jeg vil gjerne få takke både politi -og brannmannskapene for at de fikk meg ut av myra. Ikke minst brannfolkene. Uten dem hadde jeg forsvunnet ned i myra, sier mannen oppriktig og legger til:

– De berget livet mitt rett og slett.

Stod til livet i vann

Han ønsker av flere årsaker å være anonym, men går likevel ikke av veien for å ringe inn og be lokalavisa viderebringe takken.

– Jeg synes nesten hele saken var litt avdramatisert slik den fremkom i Altaposten, men det var faktisk veldig dramatisk. Jeg stod til livet i vann og hver gang jeg rørte litt på meg sakk jeg lenger ned.

Mobilen inntakt

Både brannvesenet og politiet medgir at  marginene var på mannens side, i en situasjon som kunne endt langt verre.

– Heldigvis hadde han mobilen i jakkelomma og ikke i bukselomma. Hadde han hatt den i buksa ville den vært under vann. Selv om han ikke var så langt unna veien oppe i Pæska, så var han ikke synlig fra veien og vi kunne ha brukt lang tid på å finne han, sier innsatsleder hos politiet i Finnmark, Steinar Aas Andersen til Altaposten.

Prikket i beina

Også Knut Suhr i Alta brannvesen medgir at det var et nokså nervepirrende oppdrag.

– Det kunne ha blitt veldig dramatisk, men gikk heldigvis bra. Han var begynt å bli kald, det prikket i beina på han og han var sliten da vi trakk han opp. Han hadde kanskje stått i myra i en time, sier Suhr, som fastslår at nedkjølingen går fort når man er i kaldt vann.

Suhr gir honnør til politiet, som hadde lokalisert mannen, før brannvesenet kom til stedet med stiger.

– Politiet gjorde en meget viktig jobb med å lokalisere mannen, slik at vi visste nøyaktig hvor vi skulle. Det hadde ikke vært bare, bare å finne han, sier Suhr.

(Saken fortsetter under bildet)

HYLLES: Knut Suhr og resten av brannkorpset, får i likhet med politiet, æren for å ha berget livet til multebærplukkeren. Foto: Arkivfoto

Kastet ut tau

Aas Andersen forteller at da politiet ankom myra på tirsdag ettermiddag kastet de først ut et tau til mannen for å sikre at han ikke skled lenger ned.

– Men det var såpass tungt å trekke han opp at det måtte vi gi opp. Vi måtte derfor holde i tauet slik at han ikke skulle synke lenger ned, i påvente av at  brannvesenet kom til med stiger, som så ble lagt ut på myra. Dermed kunne vi gå ut å dra han opp, sier innsatslederen i politiet.

– Utrolig proffe

Multeplukkeren forteller til Altaposten at han hørte, men ikke så hvordan redningsfolkene jobbet med å få sikret han.

– Jeg må bare si at de var utrolig proffe, sier han takknemlig.

– Fra politiets side må jeg få berømme mannen for å ha beholdt roen og handlet adekvat. Det var veldig viktig i en slik situasjon at han ikke begynte å kave seg opp, sier Aas Andersen.

(Saken fortsetter under bildet)

ROSER MANNEN: Innsatsleder i Finnmark politidistrikt, Steinar Aas Andersen, roser multebærplukkeren for at han beholdt roen nedi den våte myra. Foto: Arkivfoto

Mannen selv er temmelig flau over at han satte seg i en slik situasjon.

– Jeg har gått mye på multubærtur, og jeg visste at jeg tok en sjans da jeg gikk over den myra. Men jeg ville spare tid og tok sjansen på en snarvei. Det skulle jeg ikke ha gjort, innrømmer han og forklarer at myra var av den våte sorten, med masse vann, til tross for gresset.

Får erfaring

Friluftsmann fra Kautokeino, Anton Dahl, har gått på multebærturer siden han var guttunge. Han husker selv med gru da han som guttunge gikk dypt nedi en myr.

– Den opplevelsen glemmer jeg ikke. Men jeg kom meg ut ved egen hjelp. Men siden en gang har jeg passet meg vel. Jeg er nøye med hvilke myrer jeg går over, og kona mi er iallefall forsiktig. Men det er klart man får erfaring etterhvert og vet hvilke myrer som er trygge og ikke, mener Dahl.

Solide tuer

Selv mener han en god tommelfingerregel er at myrer med tuer og skerris er de sikreste.

– Og tuene bør være såpass solide at du får fotfeste, slik at du kan gå fra tue til tue uten og falle uti. Mørke myrer med vann og bare litt sivgress hist og her, går man ikke ut på. Har man med seg små barn skal man også passe dem for de sorte vannhullene som ligger rundt tuene. Det er viktig å lære dem hvor det er trygt og hvor det ikke er trygt. Uten å skremme dem, mener bærplukkeren fra Kautokeino.

– Og jo mer regn det har vært en sommer, dess lumskere vil myrene være. Og er man usikker, så gå rundt, oppfordrer han.

(Saken fortsetter under bildet)

ERFAREN: Anton Dahl fra Kautokeino mener mange års erfaring har gjort han i stand til å vurdere hvilke myrer som er farlige. Foto: Privat

Ut på ny tur

Til tross for skrekkopplevelsen har ikke multebærplukkeren fra Alta planer om å sette bærspannet på hylla. Når han ringer Altaposten er han på tur ut på nok en tur.

– Nei, jeg har ikke fått skrekken, men jeg har selvsagt fått meg en lærepenge. Denne gangen tar jeg ingen sjanser og går heller noen meter ekstra for å komme meg trygt over på andre siden, sier mannen.

– Meld fra

Steinar Aas Andersen i politiet er glad for at mannen fortsatt har lyst på både bær og tur.

– Det var veldig hyggelig å høre at han ikke har blitt redd for å dra ut på multebærmyra igjen. Det som skjedde med han kan skje den beste. Men det er selvsagt viktig å ta sine forhåndsregler, om multebæra er aldri så god, sier politimannen, som legger igjen følgende råd på tampen:

– Selv om du skal på hemmligmyra, så si i fra til noen i hvilket område du drar til, og når du tar sikte på å være tilbake. Og du kan ikke belage deg på mobilen. Den kan både forsvinne, det kan være manglende dekning eller den kan gå fri for strøm.