Fredag ettermiddag kunne Puskasbutikken igjen åpne dørene i de nyoppussede og moderne lokalene i gågata. Men denne gangen i ny drakt og med nye eiere. Gunnar «Puskas» Schwaiger, som drev butikken i 35 år før han bestemte seg for å pensjonere seg, var selvsagt tilstede ved nyåpningen.

«Puskas» bekrefter at han synes det er flott å se instrument- og musikkbutikken oppstå i ny drakt, selv om den har vært hans hjertebarn igjennom mange år.

–  Det er deilig, fra første sekund har jeg trivdes her i dag, det er en nydelig plass. Som de sier i Tverrelvdalen: jeg er dritfornøyd. De har beholdt mye av det jeg hadde som for eksempel billedplater og Elvis på veggen, men så har de gjort sitt eget valg av deilige farger. Det er ting her som jeg nesten er flau over at jeg ikke har gjort selv, så bra har det blitt, sier Schwaiger. Det er lett å se at han snakker fra hjertet og at han mener det han sier.

Gunnar «Puskas» Schwaiger liker at de nye eierne har beholdt litt av den gamle stilen med billedplater og Elvis og på veggen, Foto: Even Martinsen

Kundene først eller samtidig

Men selgeren lever visst fortsatt i Puskas. For, samtidig som han lar seg intervjue av journalisten fra Altaposten, så holder han et våkent øye på kundene i butikken: – Akselsen, den må du ha, fantastisk plate. Alle låtene ligger som nummer en, roper han plutselig til en kunde.

– Tror du at du vil komme ofte hit slik du var i din gamle butikk?

– Jeg skal i hvert fall ikke bli noen syvende far i huset, det kan jeg love deg. Men jeg kommer til å stikke innom her og ta en øl og kose meg, og kanskje kjøpe noe musikk. Jeg har jo ikke lagt opp med å kjøpe musikk, vinyl samler jeg på fortsatt. Men jeg kommer ikke til å være i nærheten av å blande meg inn i drifta, forsikrer den tidligere butikkeieren.

Puskas roser både stilen og det nye konseptet

– Disse guttene har jobbet noe sinnsykt, det er fem gærninger som har satsa mye. Jeg bare håper at folk støtter opp om dette her, for det er nemlig kult det de driver med her. Det er svært få sånne butikker i Skandinavia. Og med god støtte fra lokalbefolkningen så kommer de til å få det til, understreker Puskas.

En åpningsdag over all forventning

– Når vi får så mye skryt som vi har fått i dag, så lover det godt, sier Thomas Katten Gladsø, medeier i den nye musikkforretningen. Foto: Even Martinsen

Thomas Katten Gladsø, er en av medeierne i den nye musikkforretningen. Han bekrefter at det var overraskende trangt ved inngangspartiet den første åpningsdagen: – Det var kjempetrangt, jeg kom selv fra baksiden og gikk rundt, så vi sleit litt med å komme oss inn selv. Det var et godt oppmøte, jeg vil anslå at det var 50 – 60 personer som sto på yttersiden da vi åpna. Det er langt over hva vi trodde vi kunne håpe på, så det gikk ganske fort å fylle butikken.

PUSKAS: Selvsagt fikk de celebre gjestene gå på rød løper på åpningsdagen. Foto: Even Martinsen

– Tilbakemeldinga fra folk har vært bare gode ord, de er imponert over hva vi har fått til her. Folk har savnet denne butikken her tro jeg. Det er veldig godt når flere er fornøyde med oss, vi er godt fornøyd selv også. Når vi får så mye skryt som vi har fått i dag, så lover det godt, sier Katten Gladsø.

Noe for et hvert behov

Foto: Even Martinsen

– Hva vil du si til de som ikke har vært her ennå, eller som tenker å ta seg en tur innom?

– De skal i hvert fall ikke være redde for å komme innom. Det skal være enkelt å gå inn på Puskas og sette seg ned å ta en pust i bakken, vi har både kaffe og litt mat her. Eller de kan kjøpe noe musikk, leie lydutstyr til bryllupet, femtiårsdagen, eller hva som helst. Vi skal ha litt for alle, om de er interessert i musikk, instrument, plater, eller hva som helst så er det bare å komme innom, inviterer, Katten Gladsø.

Med cd-spiller i bilen

En ung kunde kjøper cd-plater, han heter Marius Grøtte, og et mannen som står bak festivalen Iskald Metalfest.

– Er det faktisk noen ungdommer som handler cd ennå?

– Ja, det er veldig viktig å ha cd når du har en bil som ikke har noe annet enn cd-spiller. Da trenger vi kanskje cd før å høre musikk på lange turer og slikt. Så det er i hvert fall en i Alta som gjør det, sier han.

Puskas har vært en del av barndommen til Marius Grøtte, som står bak festivalen Iskald Metalfest. På åpningsdagen handlet han cd-plater for å kunne spille musikk i bilen. Foto: Even Martinsen

Han konstaterer at for han som er avhengig av cd-plater i bilen, så har det stor betydning å ha en lokal butikk som faktisk har et utvalg utover countrymusikken man gjerne finner på bensinstasjoner.

Vokste opp med Puskas

– Det betyr veldig mye, for Puskas er en butikk som har vært i Alta da jeg vokste opp. Jeg har vært mye her sammen med pappa da jeg var liten, og alene nå som jeg har blitt litt eldre. Det er en veldig viktig butikk å ha, som faktisk selger slike ting som andre kanskje tenker på som utdaterte.

– Hva var din tanke da du først hørte at Puskas skulle legges ned for så å få høre at den skulle gjenoppstå?

– Jeg gikk fra  depresjon til ekstase igjen. Vinylpub, det er et ekstremt artig opplegg, veldig bra jobba. Dette her er en plass der jeg sikkert kommer til å henge mye framover, avslutter Marius Grøtte, med et fornøyd smil.