Det er ingen ledige studenthybler i Alta.

– Dette er en helt ny situasjon for oss, sier en nokså stresset Magnus Hammari ved Studentsamskipnaden i Alta.

Det er få dager til studiestart, som i Alta er 17. august. Samtidig er det smekkfullt på de 365 studenthyblene som Studentsamskipnaden tilbyr i Nordlysbyen. Også i Hammerfest er pågangen stor. Stort fokus på utdanning gjør at søkertallene til høyere utdanning øker – også i nord, og dermed også søkertallene til studentboliger.

– Det er større pågang både i Alta og Hammerfest enn det har vært noen gang før, sier Magnus Hammari, leder ved Studentsamskipnaden i Alta.

Mandag var det 4-5 studenter som ennå sto helt uten et sted å bo.

– Vi prøver å finne en løsning for alle disse, sier Hammari.

Har venteliste

For en uke siden var det tre ledige hybler for jenter, ingen for gutter. I dag var det helt fullt, med venteliste. I Alta er det studentboliger på Nyland og i Komsa, samt i Ørneveien, Tollevika, Patosletta og Alma Halses vei. I tillegg er noen boliger forbeholdt korttidsleie for samlingsbaserte studier.

– De aller fleste studenter som har søkt hos oss har fått boplass. Men noen har ikke fått, forteller Hammari, som mandag formiddag ikke kunne si eksakt hvor mange som står på venteliste. Det er størst pågang på bolig i Komsa, der de billigste hyblene er.

Nå i dagene før studiestart jobber samskipnaden på spreng for å ta imot henvendelser.

– Det er veldig stort trykk på telefonen. Mange er på tur og de er fortvilte. De har ikke lyst til å si fra seg studieplassen fordi de mangler bolig, sier han.

Går gjennom listene

For å få studentbolig er det et krav om at man er student. Noen av beboerne har beholdt boligen fra fjoråret.

– Alle må dokumentere at de fortsatt er studenter. De må sende inn dokumentasjon på dette, ellers har de ikke krav på studentbolig. Da må nye studenter få tilbud om boligen, forklarer Hammari, og røper at de vil ha en gjennomgang.

Jobber med nødløsning

– Jeg vil jo oppfordre folk til å ikke si fra seg studieplassen, men komme til Alta. Vi forsøker å finne en løsning for de som ennå ikke har fått hybel, sier lederen ved samskipnaden.

Samskipnaden jobbet mandag iherdig med å finne en nødløsning for de studentene som ikke har tak over hodet. Ved UiT i Tromsø heter et slikt tilbud nettopp «Tak over hodet» – der studenter får bo på sovesal ei stund fremover.

– Selv om det er fullt hos oss nå, så kan situasjonen fort snu. Noen takker nei til boligen, eller faller fra. Så det kan bli ledige hybler etter hvert. Vi oppfordrer derfor studenter til å fortsette å søke, sier Magnus Hammari.

Han vil også komme med en oppfordring til det private utleiemarkedet:

– Vi oppfordrer folk til å legge ut ledige boliger på Finn.no. Det er fortsatt mange studenter som ikke har et sted å bo, sier han.

POPULÆRT I KOMSA: – Hyblene i Komsa er attraktive på grunn av pris, forteller Magnus Hammari i samskipnaden. Foto: Arkivfoto