Fem år med nordnorsk galskap under Arctic Race er nå blitt bok.

Boka «Folkets kunst» er en bildebok som viser engasjemenet, oppfinnsomheten og ikke minst stoltheten folk i nord har gitt uttrykk for gjennom fem år langs ruta til sykkelrittet Arctic Race of Norway.

SE OG BLI SETT: Folk i nord har over fem år med sykkelrittet gått mann av huse for å se og bli sett. Foto: Trym Ivar Bergsmo

– Boka har blitt en hyllest til folk i nord, og etter å ha gått gjennom 20.-30.000 bilder satt jeg igjen med en følelse av av dette er et veldig rørende prosjekt, sier redaktør Veronica Melå.

– Boka inneholder bilder av lokale mennesker fra de tre nordligste fylkene. Vil du si at boka virker samlende for folk i nord?

– Ja, det tror jeg. Her handler det om en felles glede og stolthet over vår landsdel. Fylkesgrensene er overhodet ikke viktig og vi har heller ikke gjort det til noe poeng å skrive hvor det enkelte bildet er tatt, sier Melå, som også er eier og daglig leder av det nordnorske forlaget Utenfor Allfarvei, som står for utgivelsen.

SUPER-KJELL: Denne artigkaren er blitt Arctic Race-legende etter å ha stilt opp i supermanndrakt år etter år. Foto: Trym Ivar Bergsmo

– Vi vil bli sett

Hun mener de uhøytidelige bildene av jublende folk som har kledd seg ut, tatt med flagg og stilt ut sykler i alle farger og varianter langs løypa, er en god indikasjon på hvordan folket i nord er.

– Det viser at vi ønsker å bli sett og vi ønsker å vise oss frem for resten av verden. Samtidig er det nesten et paradoks, at et ellers sindig og traust folkeslag klarer å komme opp med så mange elleville ideer i forbindelse med et sykkeløp. Dette er nordnorsk galskap på sitt beste, humrer redaktøren.

UNG GLØD: Denne karen har trosset regnbygene og slår av en humørfylt prat med sidemannen, mens han venter på at syklistene skal suse forbi.

Hun har allerede fått bekreftet fra Norges sykkelkonge og Tour De France-veteran,Thor Hushovd, at det nordnorske løpet, som sendes over TV-kanaler langt utenfor norges grenser, skiller seg ut.

– Han har sagt at folk i nord går franskmennene en høy gang når det kommer til engasjement langs løypa, bekrefter Melå, som mener den nordnorske rausheten og uhøytideligheten er det som gir TV-bildene en ekstra dimensjon.

Blinkskudd av amatør

Boka er et samarbeid mellom Arctic Race og forlaget og da Melå fikk ideen for noen år siden tok hun kontakt med ledelsen i Arctic Race, som ifølge redaktøren tente på ideen umiddelbart. Melå fikk tilgang til alle bilder Arctic Race selv hadde tatt, og publikum ble også oppfordret til å sende inn sine blinkskudd.

– Vi fikk inn en del bilder fra publikum, og omslagsbildet, av en dame i bunad og med norske flagg, det er det en amatør fra vestlandet som har tatt. Han var mekaniker under løpet og han ble så glad for at akkurat hans bilde ble valgt ut. Forøvrig er det aller fleste andre bildene tatt av profesjonelle fotografer, sier Melå som er tidligere journalist og fotograf i blant annet VG, Dagbladet og Dagens Næringsliv.

I dag bor hun i Harstad med mann og barn, og hun bekrefter at mange års fravær har gjort noe med hennes eget blikk på Nord-Norge.

– Jeg ser landsdelen med den patriotismen og kjærligheten som man har fordi man er født og oppvokst her, men og med nye øyne formet av at jeg har bodd nesten 15 år borte. Så jeg opplever at jeg nå ser landsdelen både innefra og utenfra, som har ført til nyforelskelse, men også evne til å være kritisk, sier Melå, som er vokst opp i Kvæfjord utenfor Harstad.

Gir bort overskuddet

Boka blir lansert samtidig med at årets løp tar løs i Vadsø 16.august og ender opp i Alta 19.august. Et eventuelt overskudd går til å støtte idrettens inkluderingsarbeid i Nord-Norge.

– Jeg synes akkurat denne boka passet bra for å kunne gi noe tilbake til samfunnet. Det kan være både sosiale, økonomiske og fysiske grunner til at noen faller utenfor idretten. Gjennom gode tiltak kan flere få muligheter til å delta, sier Melå, som planlegger å ta turen til Finnmark når boka og syklistene slipper løs i slutten av neste uke.

MEKTIG NATUR: Landskapet og naturen i Nord-Norge har trolig bidratt til rittets popularitet. Foto: Trym Ivar Bergsmo