Ballo er bekymret over både kommunal pleietjeneste, barnevernstjenesten og mangel på fysisk tilgjengelighet i sommermånedene fra  administrativ tjeneste, går det fram av et brev til Fylkesmannen, med kopi til politisk og administrativt ledernivå i egen kommune.

Store utfordringer

Ballo har selv lang erfaring som tilsynslege og har også  fungert som dette ved kommunens sykehjem det første året etter at han begynte som kommuneoverlege i Loppa kommune våren 2016.

– Nokså umiddelbart forsto jeg at det var store utfordringer knyttet til driften ved sykehjemmet. Avdelingssykepleierstillingen hadde vist seg vanskelig å besette, med store utskiftninger i denne rollen. Parallelt med dette var sykehjemmet preget av stort sykefravær og høy vikarbruk, skriver Ballo i brevet.

Han var også bekymret for språkrelaterte misforståelser og forbyttinger av medikamenter, etter to konkrete hendelser.  Fylkesmannen ble kontaktet og forholdet ble politianmeldt, men er fortsatt uoppklart. Ballo henviser til det han mener er graverende avviksbrudd ved sykehjemmet, «som har vært så omfattende at det ikke har vært mulig for oss å registrere disse fortløpende», hevder han.

Hevder vaksine ikke ble brukt

Han er spesielt kritisk til at influensavaksinene som kom høsten 2017 ikke ble brukt, til tross purringer fra helsesøster.

– Da influensaepidemien satte inn i januar, viste det seg at vaksinene ikke var satt, skriver Ballo i brevet. Som  kommuneoverlege fant han derfor grunn til å alarmere helse- og omsorgsleder og kommunens rådmann om forholdet.

Ballo er bekymret for at manglende vaksinering kan ha fått konsekvenser.

– En rekke av beboerne som døde ved Øksfjord sykehjem hadde symptomer som helt eller delvis kunne assosieres med influensa. I flere av legeerklæringene om dødsfall er influensa angitt som dødsårsak, påpeker Ballo. Som mener dette har stor alvorsgrad og bør bli gjenstand for undersøkelser.

– Etter mitt syn er det svært alvorlig at en vaksine som var planlagt som tilbud til samtlige beboere, ikke ble iverksatt som forutsatt, på tross av en rekke purringer om dette, skriver Ballo i sitt brev.

Ba om tilsyn i vinter

På grunn av dødsfall og andre enkelthendelser i samme tidsperiode ble det allerede i vinter anbefalt et tilsyn ved sykehjemmet. Ifølge Ballo ønsket både tilsynslegen og hovedverneombudet et slikt tilsyn, men dette ble ikke på dette tidspunktet iverksatt. Kommunen skal imidlertid ha hatt besøk av tilsynsfarmasøyten.

– Min tilrådning til Fylkesmannen vil være at man ved et tilsyn får seg forelagt alle tilsynsfarmasøytens rapporter fra så vel legestasjonen som fra sykehjemmet, slik at man mer grundig kan se hva manglene består i, og hvordan anmerkninger er fulgt opp begge steder. Vi ser det som et mål ved legestasjonen at mangler skal utbedres umiddelbart, og at avvik, så sant de finnes, skal gjennomgås og lukkes så snart dette rent praktisk lar seg gjøre, skriver kommuneoverlegen, som mener det ikke har vært ført systematisk avviksmeldinger.

Han er bekymret over at det bare siden april 2016 har vært utskiftninger av avdelingssykepleier tre ganger.

– Jeg mener at mangelen på stabil arbeidskraft og mangelen på gode faglige rutiner er så uttalt ved Øksfjord sykehjem, og knyttet til hjemmebasert omsorg, at det er behov for en grundig gjennomgang av tjenestene, skriver Ballo.

Barnevernssakene

Ballo er også bekymret for barnevernstjenesten, etter at den lokale lederen gikk bort i mai i år. Det har siden  vært uklart for kommuneoverlegen hvem man har kunnet kontakte ved behov for barnevernstjenester.

– Jeg er kjent med at det i vikariater har vært utført gjennomgang av saker, men uten at noen ansvarlig har vært fysisk tilgjengelig på hverdager for dialog med andre innen den kommunale helse- og sosialtjenesten. I forbindelse med ferieavviklingen har problemet forsterket seg, hevder Ballo, som vil understreke at samarbeidet mellom legetjenesten og NAV Loppa er godt.

Av en intern e-post framgår det at henvendelser vedrørende barnevern skal rettes videre til helse- og omsorgsleder eller til rådmann.

– Jeg oppfatter beskrevne løsning vedrørende  tilgjengelige barnevernstjenester i øyeblikket som en ren proformaløsning, uten faglig innhold. Barnevernssaker handler om konkrete problemstillinger med en rekke involverte, der gjerne så vel kommunehelsetjenesten ved fastlege, helsesøster og NAV ofte sitter med en nøkkelrolle, påpeker Ballo.

– Ikke tilgjengelig

Ballo er videre uroet over kommunens generelle administrative tilgjengelighet når akuttbehov for tjenester oppstår i befolkningen.

– Jeg har gjennom sommeren, til min overraskelse, registrert at det ved rådhuset i Loppa kommune har vært situasjoner der ingen i den administrative ledelsen av kommunen har vært til stede, skriver han og konkluderer senere.

–  Jeg ser på det som et gjennomgående, og omfattende problem, at Loppa kommune mangler tilgjengelig nøkkelpersonell i ledende stillinger, som kan være til stede til daglig, og forholde seg til de utfordringer som kommunen står overfor, skriver Ballo.

Olav Gunnar Ballo er bortreist, men henviser til redegjørelsen og anmodningen han har sendt til Fylkesmannen i Finnmark.

– Situasjonen er under kontroll

Fungerende ordfører Stein Thomassen har fått forsikringer fra administrativ ledelse om at rutinene er på plass.

– Jeg har lest anmodningen til Ballo om tilsyn og snakket med han om bekymringene. Derfor har jeg tatt kontakt med rådmann Marion Høgmo, som fastholder at situasjonen er under kontroll, sier fungerende ordfører Stein Thomassen (Ap).

Ordfører Steinar Halvorsen er for tiden sykmeldt og henviser til Thomassen.

Har hatt utfordringer

Thomassen legger ikke skjul på at det har vært problemer med kombinasjonen ferie og sykefravær.

– Sykehjemmet har hatt sine utfordringer. Det er ingen hemmelighet, men fra rådmannen har jeg fått klare forsikringer som at de jobber med rutiner og forbedringer, sier Thomassen, som medgir at det i en liten kommune kan være krevende å fylle alle hullene i fraværslista.

Få saker

Også tidligere har Loppa kommune fått kritikk for manglende tilgjengelighet om sommeren.

– Vi har få barnevernssaker i Loppa, men både rådmann og helse- og sosialsjefen skal til enhver tid være tilgjengelig når det oppstår kriser, sier Thomassen.