Fjoråret kunne i utgangspunktet blitt bra for Jan Opgård AS. Selskapet hadde samlet sett nok å ta seg til, noe som vises på topplinja. Man må tilbake til 2008 for å finne lignende omsetningstall som det selskapet klarte å levere i 2017.

– Men vi fikk for dårlig pris på jobbene. Både fordi vi var nødt til å levere lave anbud, og fordi vi måtte gjøre mer arbeid på noen av jobbene, oppsummerer daglig leder Jan Erik Opgård.

Det vises på bunnlinja, i perioden 2013-2016 leverte selskapet mellom 4,1 og 5,2 millioner i driftsresultat, dette var redusert til 620.000 i fjor.

Tilbake til gamle tider

Særlig vintersesongen ble ille for selskapets del, forteller Opgård. Så lite oppdrag ble det at han ikke så andre utveier enn å la flere ansatte gå.

– I fjor høst sa jeg opp 16 mann. Det var for lite jobb i fjor vinter i forhold til størrelsen vi hadde på selskapet. Nå hadde vi bemannet opp i forkant, og etter vinteren har vi tatt flere av disse inn igjen. Men jeg sitter med et klart inntrykk av at svingningene vi så i bransjen «i gamle dager» er kommet tilbake. Vi prøver å holde folk i arbeid så lenge som mulig, men det kan oppstå situasjoner der vi ikke har noe valg.

Vil helst jobbe hjemme

Selskapet har ifølge daglig leder klart å ha høy aktivitet i Alta, mye grunnet kontrakter på Alta Vest. I løpet av året ferdigstilles Ailegas-tunnelen, etter det har Opgårds mannskaper få oppdrag å se fram til i umiddelbar nærhet av Alta.

– Vi vet jo hvor arbeidet er. Det er gitt romslige bevilgninger til veibygging i Nord-Norge, men det er 1500 kilometer fra sør til nord i Nord-Norge. Mye skjer på Helgeland, men enn så lenge har vi bare snakket om å flytte aktiviteten lengre vekk fra Alta. Mange av arbeidsfolkene er også familiefolk, og foretrekker å jobbe nærmest mulig hjem.

Kvier seg for å brøyte

Opgård forteller at vinteren foreløpig er usikker for deres vedkommende.

– Vi vet ikke om vi får spesielt mye arbeid i vinter, per nå ser det ikke sånn ut. Vi har en liten jobb inne, og vi regner på offentlig utlyste anbud som måtte komme, men det blir neppe full trøkk gjennom vinteren. Vi ser at vi må ut av Alta i større grad enn før for å finne jobber, det gjør vi.

– Dere har ikke vurdert å satse på brøytekontrakter for å sikre aktiviteten vinterstid?

– Nei, det regner vi ikke på.

– Hvorfor ikke?

– Prisene har vært for lave, samtidig har vi erfaring med at det er svært vanskelig å få folk til å jobbe i helgene når mars/april kommer, sier Opgård.

Stikkordene er «påske» og «scooterkjøring».

– Så vi ser at vi har bra å gjøre fram til vinteren, men så er det en usikker vinter vi går i møte.

Balanserer utstyret

Selskapet har i likhet med mange andre i bransjen en stor utstyrspark, som trekker med seg betydelige avskrivninger. Det gir utslag på forholdet EBITDA-driftsresultat. I 2017 kunne Jan Opgård AS notere seg EBITDA på 4,05 mill., driftsresultatet ble som nevnt magre 620.000.

Opgård forteller at de prøver å justere seg etter behovet:

– Vi har alltid balansert mellom leasing og det å eie selv, og forsøker alltid å kvitte oss med overflødig utstyr.