Ingenting skjer. En av de som reagerer sterkt på at det kommunale feltet ikke lar seg realisere innenfor fornuftige tidsrammer er leder i Alta Frp, Odd Erling Mikalsen. Han frykter at det kan gå enda et nytt år før anleggsmaskinene kan rulles inn og feltet klargjøres for utbyggerne av de 17 eneboligtomtene.

– Prisen betaler Altas unge etablerere. Svært begrenset tilgang på eneboligtomter presser boligprisene opp, og prisen for planlegging og utbygging øker. Det betyr at selvkosttomtene blir langt dyrere enn nødvendig, sier Mikalsen og sender følgende melding til ungdommen i Alta på jakt etter eneboligtomt:

– På vegne av oss politikere beklager jeg. De første husene i feltet skulle allerede ha vært under oppføring.

BRUK FORNUFT: Odd Erling Mikalsen (Frp) har markert seg som en tydelig landbrukspolitiker med en klar holdning til å sikre produktiv landbruksjord. Han mener boligfeltene i Tverrelvdalen vil minke presset på landbruksjord. Foto: Jarle Mjøen

Ny høring

Først ble feltet utsatt i mange år i påvente av at hovedavløpet ble ført fra sentral-Alta og til øverst i Tverrelvdalen. Deretter har planprosessen gått tregt. Og da detaljplanen endelig ble vedtatt av kommunestyret våren 2017 regnet alle med at feltet skulle være byggeklart i løpet av 2017. Men det skjedde ikke. To naboprotester, sendt via Fylkesmannen, på den valgte løsningen med vei fra området rundt Joker-butikken i Dalen og opp til feltet, gjorde at Fylkesmannen anmodet kommunen om ny behandling. Dette tok planutvalget til følge og fikk opphevet den vedtatte detaljplanen. Samtidig ba de om at en ny alternativ vei som ikke berørte landbruksareal ble utredet.

Den nye veien til Kvitberget utredes lagt fra Borrasveien og over i alle hovedak over Fefo-grunn. Minimalt med landbruksjord vil gå tapt med denne løsningen.

Ferdig før ferien?

Etter at planutvalget opphevet vedtaket i slutten av januar 2018 har tiden gått og lite har skjedd. Plansjef Oddvar Konst hadde innstilt på å avvise klagen, og godkjenne planene som kommunestyret enstemmig hadde vedtatt året før. Likevel var Konst klar at på at det nye vedtaket ikke var noe prestisjetap for administrasjonen. Hans lovnad var at administrasjonen skulle  jobbe på spreng for å hindre tidstap slik at de 17 tomtene i Kvitberget skulle bli byggeklar.

– Vi må se om den nye veiløsningen som planutvalget har bedt om utredes vil kreve endring av selve feltet som er godkjent. Uten endring, eller kun med mindre avvik, er det selve veien som må ut på høring. Nå vil oppdraget med veien gå ut som en forespørsel til privat konsulent hvor vi må få inn både kostnader og forslag til løsning. Deretter en høring på selve veien, forklarte plansjefen til Altaposten.

– To alternativ

Frp-leder Mikalsen tar selvkritikk på vegne av politikerne på at det ikke allerede i startfasen ble krevd at to ulike veiløsninger ble utredet.

– Da ville vi kunne valgt det beste alternativ, ikke tapt tid og i dag tilbudt boligtomter i et presset marked. Jeg merket meg oppslaget i Altaposten dagen etter at planen var opphevet. Der lovet plansjefen å ha feltet  godkjent og utbyggingsklart før sommerferien.

– Jeg tenkte imidlertid mitt; det går nok nye år før det bygges boliger i Kvitberget, forklarer Mikalsen.

Usikker framdrift

Reidar Olsen i avdelingen for samfunnsutvikling er selv ikke involvert direkte i saksbehandlingen av Kvitberget. Han forteller imidlertid at planoppstart  ble varselt offentlig den 05.07.18 med høringsfrist i dag, 6. august. Varslingen er nødvendig fordi den nye veien krever en utvidelse av planområdet. Den private konsulenten Rambøll AS er engasjert til å utføre jobben med å utarbeide revidert planforslag for alternative vegløsninger. Utfordringen er at det må gjennomføres supplerende geotekniske undersøkelser før nytt planforslag kan utformes/ferdigstilles.

– Rambøll har kompetansen i eget firma på å utføre de geotekniske undersøkelsene, og vil eventuelt også forestå grunnboring, dersom det er nødvendig. Når vi vet utfallet av disse undersøkelsene vil vi være i stand til å gi et mer presist anslag på fremdriften, sier Olsen til Altaposten.

Gladnyheten

Veiomleggingen kan gi flere Kvitberget-tomter. Det mener Otto Aas (SV) som er en av de som har stått hardest på for å få realisert Kvitberget boligfelt. Han synes at tidsbruken er beklagelig, men at den nye veiløsningen som nå kommer er den beste løsningen både for de som skal bo i feltet og landbruket.

– Jeg håper at planadministrasjonen samtidig følger opp de klare politiske signalene om å sikre seg areal til utvidelse av Kvitberget, men også Svenbakken-feltet. Når den nye veiløsningen nå utredes har jeg tidligere sagt at det må vurderes flere tomter langs den nye veien, og jeg har ikke endret mening. Vi må også se på mulighetene for å knytte Kvitberget sammen med Svenbakken med en egen vei, påpeker Aas og legger til:

– Det er sterkt press på landbruksjord i Dalen. Med å realisere store boligfelt utenfor på ikke landbruksareal vil vi kunne være langt mer restriktiv i bruken av dyrkbar mark.