Fredag ettermiddag er kirka fylt med tyske turister. En cruisebåt med 8-900 mennesker har lagt til kai og de aller fleste har tatt turen innom Nordlyskatedralen.

De er nettopp ferdig med omvisningen og noen tenner lys før de drar videre til neste destinasjon; Alta museum.

Midt i blant de tyske turistene dukker Helga og Olaf opp. Mor og sønn fra Østerrike. De er nesten målløse etter omvisningen.

UNIK: Olaf og Helga synes Nordlyskatedralen er helt unik. Olaf forklarte at han fikk en veldig spesiell følelse av å være inne i kirka. Foto: Astrid Krogh

– Den er fantastisk, sier Helga, og Olaf legger til:

– Jeg er både rørt og imponert. Jeg fikk en assosiasjon til det blå kapellet av Joan Miro i Frankrike. Denne kirken er den eneste som har minnet meg om det kapellet.

Tiltrekker seg folk

Turistene som besøker Nordlyskatedralen denne fredagen er langt i fra de eneste. En cruisebåt med nærmere 900 mennesker ombord betegnes som liten når Ida Thomassen hos Borealis Alta skal beskrive om dagen har vært hektisk.

I underetasjen på Nordlyskatedralen er det en nordlysutstilling som Ida og de andre loser turistene gjennom, og gjennom selve kirka.

FLOTT: Ida Thomassen og kollega Mie passer på at turistene får maksimalt ut av sitt besøk i Nordlyskatedralen Foto: Astrid Krogh

Hun sier katedralen har utviklet seg til å bli en turistmagnet og et landemerke.

–  Det første som kommer opp når man søker opp Alta på nett er Nordlyskatedralen. Det er jo en kirke, men også en utrolig flott turistattraksjon. Kirka er en attraksjon fordi det er et veldig spesielt bygg.

I juli har det vært flere besøkende enn i fjor, forteller Ida.

– Det har vært utrolig mange turister her og det har helt klart vært flere enn i fjor. Folk vet at katedralen er i Alta og de vil besøke den. For oss handler det om å skape opplevelser for turister i sentrum, slik at de slipper å være avhengig av bil.

Bobilturister på Finnmarksferie

Det er ikke bare cruiseturistene som finner veien til katedralen.  Oddbjørn og Tordis Sæther har kjørt med bobilen fra Grytøya i Harstad kommune og stoppet i Alta på veien. Oddbjørn besøkte Alta for femten år siden.

– Vi havna egentlig tilfeldig inne i katedralen, men det var spennende. Det er mange år siden sist jeg var her og det har skjedd mye.  Det har blitt en fin by.

PÅ FINNMARKSTUR: Tordis og Oddbjørn Sæther tok turen innom Nordlyskatedralen. De synes både kirka og Alta er flott. Nå skal de kjøre videre mot Øst-Finnmark. Foto: Astrid Krogh

– Det er et veldig flott bygg, interessant både utvendig og innvendig, sier Tordis om Nordlyskatedralen.

Ekteparet har tidligere besøkt Nordkapp. Det er ikke målet for denne turen.

– Vi har en stor halvpart av fylket som vi ikke har sett. Så nå skal vi kjøre mot Hammerfest, så får vi se videre hvordan ruta blir. Det ligger an til Lakselv, Kirkenes og den veien, sier Oddbjørn.