Han  la opp våren 2017. Etter 15 år i verdenstoppen, kan 39-åringen fra Kautokeino skryte på seg hele åtte VM-medaljer og ett OL-gull.  Et rikt liv som toppidrettsutøver har formet Håvard som person.

Elsker å konkurrere

– Jeg savner selvfølgelig det å konkurrere. Jeg har alltid elsket konkurranse-aspektet ved idretten, det er derfor jeg holdt på så lenge som jeg gjorde. Jeg får fortsatt kjent på toppidrettlivet gjennom jobben min, men fra en annen side enn tidligere.  Samtidig får jeg brukt mer tid på venner og familie enn før, nå får jeg en bedre balanse mellom privatlivet og idrettslivet. Jeg har det veldig bra for tiden, sier en glad Klemetsen.

SETTES HØYT: OL-gullet ble ett av flere høydepunkter i karrieren for Håvard Klemetsen. Foto: NTB Scanpix

Bidrar på andre måter

For selv om Klemetsen ga seg som toppidrettsutøver i fjor, er han på langt nær ferdig i miljøet. Han er landslagstrener for Norges nestbeste kombinertløpere gjennom prosjektet «Team Beijing 2022». Prosjektet er en satsing på unge talenter fram mot vinterlekene i den kinesiske hovedstaden om fire år. Målet er å se dem på startstreken under neste vinter-OL.

– Når alt kommer til alt har jeg fått levd toppidrettslivet i lang tid og synes det er veldig fint å kunne bruke mine erfaringer og min kompetanse til å hjelpe de som kommer etter meg. Jeg har selv vært en ung toppidrettsutøver, og gjorde mine feil som ung jeg også. Det håper jeg de unge kan ha stor læring av i dag. Det er ikke mange som vet hva som faktisk kreves for å være toppidrettsutøver, jeg er en av de som har vært der, poengterer han.

Den entusiastiske finnmarkingen har også hatt en hjelpetrenerrolle opp mot sine tidligere lagkamerater på A-landslaget, og har siden oktober 2017 vært en sentral del av Olympiatoppens satsing i nord. Målet er å få enda flere nordnorske utøvere øverst på pallen de kommende årene.

– Jeg håper å kunne bidra positivt inn mot å utvikle toppidretten i nord, med min kompetanse og lange erfaring, på godt og vondt, som toppidrettsutøver,  sa den tidligere kombinertløperen den gangen.

SAVNER Å KONKURRERE: – Jeg er et konkurransemenneske, så det savner jeg naturligvis, sier Håvard. Her sammen med Tor Oskar Thomassen som har vært rådgiver og sparringspartner gjennom karrieren. Foto: Arkiv

Mer tid til familien

Klemetsen innrømmer at kombinasjonen mellom toppidrett og familielivet ikke alltid er like lett.

– Det er ikke til å stikke under en stol at familie og toppidrett er en vanskelig kombinasjon. Alle menneskene rundt deg må planlegge livene sitt rundt din terminliste. Man må alltid sette seg sjøl først, som toppidrettsutøver må du være kynisk og egoistisk for å lykkes.

Selv om mange lurte på hvorfor den erfarne kombinertløperen valgte å avslutte karrieren rett før en OL-sesong, forteller Klemetsen til A-sporten at det var tiden til familien som ble avgjørende.

– Ett OL-år er ekstremt krevende. Da måtte jeg ha vært borte i overkant av 200 dager. Du kommer til et punkt hvor ønsket om å bidra og være til stede for dine nærmeste, overgår sulten av å utvikle deg videre som utøver. I allefall om du har barn. Det tærer på når mine barn lurer på hvorfor pappa alltid er borte, og når du kommer hjem igjen må begynne å knytte kontakten med de på nytt.  For meg var det helt klart et riktig tidspunkt å gi meg på.

MÅTTE TA ET VALG: – Du kommer til et punkt hvor ønsket om å bidra og være til stede for dine nærmeste er viktigst, sier Håvard Klemetsen. Nila og Aile storkoser seg med pappa i parken i Alta.

Levd et rikt idrettsliv

Han ser tilbake på tiden som toppidrettsutøver som en tid han aldri ville vært foruten.

– Jeg har aldri følt at jeg har ofret noe. Jeg har hatt et ufattelig rikt liv. Jeg har fått muligheten til å reise jorda rundt, deltatt i mange mesterskap, tatt medaljer, og så klart hatt store nedturer og oppturer. Livet i toppidretten har formet meg til det menneske jeg er i dag.

– Har livet i toppidretten gjort deg tryggere på deg selv?

– Ja, du lærer enormt mye om deg sjøl, både om dine styrker og svakheter. Det å være dønn ærlig med deg sjøl og møte de utfordringene du må for å ta steg videre som person og utøver, er en egenskap jeg vil ha stor bruk for resten av livet. Jeg fulgte min drøm både i motgang og medgang, og ga meg ikke mot motstand. Når du vil noe nok er det helt utrolig hvordan tro kan flytte fjell. Den reisen jeg har hatt har vært helt fantastisk.

– Jeg vil oppfordre alle der ute til å følge drømmene sine, avslutter han.