Allerede i slutten av januar ble HAK Landmåling AS stiftet, etter at Ole Johan Aas og Ole Heggeli i HAK hadde fått «ja» fra landmåler Johan Andes Bongo. I månedsskiftet april/mai kunne sistnevnte ta fatt på jobben i det nyopprettede selskapet.

Han dekker allerede sin egen lønn.

– Jeg regner med at selskapet passerer en million i omsetning for perioden mai 2017-mai 2018. Det er ikke verst med hensyn til at jeg er alene, kommenterer Bongo.

Økt verdiskaping

Selskapet er en selvstendig enhet, og skal tjene penger på egenhånd. Det til tross for at HAK Holding AS er største eier (80 prosent) mens Bongo sitter på 20 prosent av aksjene – og til tross for at landmåleren og HAK-ledelsen sitter vegg i vegg.

Men det er ikke generering av rene inntekter som er HAK-duoens eneste mål med HAK Landmåling. Aas og Heggeli har sett et økende behov for å sikre seg bedre tilgang til tjenestene Bongo tilbyr.

«Pengemaskinen» i HAK-konsernet, HAK Entreprenør AS, møter nemlig stadig strengere krav til dokumentasjon før prosjektstart og underveis, slik bransjen for øvrig også opplever. Dessuten løper kostnadene fort de gangene et helt anlegg blir stående i påvente av at eksterne selskap skal komme på plass med sin målekompetanse.

– Tanken er at HAK Entreprenør AS får bedre kontroll med egne prosjekt, og at vi kan løse problemene raskere når de oppstår. HAK Landmåling skal bidra til økt verdiskapning i HAK Entreprenør AS, forklarer Bongo.

Han legger til at HAK Entreprenør er og sannsynligvis alltid vil være største kunde og den som sikrer drifta i HAK Landmåling, men understreker at selskapet tar eksterne oppdrag.

– Det er ikke noe vi har annonsert, men jeg har allerede hatt jobber for eksterne aktører. Og jeg tar imot oppdrag om de skulle komme.

Fant tonen

Bongo har utdannelse som ingeniør og bakgrunn som landmåler/ingeniør fra det private næringslivet, men har de siste drøye syv år jobbet i Statens vegvesen før han tok «overgang» tilbake næringslivet. Et tilfeldig møte på et betongkurs sørpå ble starten på samarbeidet.

– Vi fant ut at vi alle bodde i Alta, og begynte å prate ilag. Det ble en hyggelig tone, naturlig nok – Ole og Ole er jo trivelige gutter. Etter dette kurset har de flere ganger ymtet frampå at jeg kanskje skulle komme over til dem, og nå følte jeg at tiden var inne, sier han.

– Det at du har erfaring fra Statens vegvesen må komme godt med hos HAK, som gjerne sikter seg inn mot større prosjekt i regi av nettopp Statens vegvesen?

– Det tror jeg absolutt. Jeg kan kontraktsoppbygging, og har vært ute en vinternatt før – som byggherre. Jeg vet hva byggherre krever og hvordan de vil ha det. Dette er helt klart en fordel, sier han.