Etter for første gang i karrieren å ha opplevd en kombinasjon av overtrening og feiltrening, var en av de store forhåndsfavorittene til sist vinters OL i Pyeongchang, helt på felgen. Det har han tatt konsekvensene av i vår og nå i sommeren.

– Først og fremst har jeg bygd overskudd, motivasjon og humør. Her har fotballen sammen med gjengen på Dalens A-lag vært viktig. Fotballen er ikke en stor bit av treningsopplegget, men er en katalysator for overskudd. Mentalt er den svært viktig i opplegget jeg nå bruker for å komme tilbake på gammelt nivå, forteller Finn Hågen og legger til:

– I dag var det ekstremt artig å få en omgang i en kamp hvor vi spilte veldig god fotball. Kanskje burde jeg ha scoret, men det betyr egentlig lite hvem som scorer når vi spiller så bra som i dag.

Forbilde

Han har ikke veldig mange kampminutter for Dalen i Finnmarksserien i år, men kan se tilbake på en utrolig målforskjell i kampene han har vært med. Men noen stor bidragsyter til at Tverrelvdalen er med i opprykkskampen ville vært en overdrivelse å hevde.

– Finn Hågen er likevel viktig. Han er et forbilde for alle, og er med å heve treningene. Alle ser at han er konsentrert og «tilstede» i alt han foretar seg, sier hovedtrener for Dalen, Kjetil Thomassen.

Base i Dalen

Hvor mange treninger og kamper det blir framover er usikkert, men det blir neppe ofte publikum får se Finn Hågen aksle den rød-hvite drakten til Tverrelvdalen i høstsesongen.

– Samlingene med landslaget kommer tett nå i august. Det er for så vidt lenge til vi skal på snø, men barmarkssamlingene i august er likevel svært viktig. Så det vil nok være begrenset hvor mye jeg blir i Alta de neste ukene.

– Hadde det ikke vært en fordel å flytte sørover?

– Nei, jeg har kommet til at jeg skal ha basen hjemme i Dalen, og heller pendle herfra på samlinger med mer. I perioder blir jeg veldig mye på reisefot, men tror at for meg vil det fungere best å bo hjemme. Så får jeg også mulighet til å ha spille litt fotball mellom skisatsingen. Det er jo en bonus, påpeker Finn Hågen.

– Må være tålmodig

Erfaringene fra sist vinter har han tatt godt vare på. Skiløperen som framfor noen andre i verdenseliten har vært kjent for å trene etter signalene kroppen gir, feiltolket signalene og trente vekk overskudd og humør. I stedet for å bygge kroppen opp, brøt tøffe treningsdoser kroppen ned. I dette bildet må også balansegangen mellom hard og rolig intensitet som høydetreningen krever, stemme. I tillegg kan sykdom ha gjort at treningen sist vinter fikk motsatt effekt av normalt.

– Jeg var så langt nede på slutten av sesongen at det jeg minst av alt hadde behov for var trening. Derfor startet jeg forberedelsene inn mot denne sesongen med svært lite aktivitet. Jeg måtte lade batteriene mentalt. Sakte, men sikkert, har jeg lagt inn mer og mer trening. Grunnlaget føler jeg nå er så godt at jeg nå kan begynne med litt hardøkter, mer intensiv trening. Hittil har øktene vært på lav intensitet og noe halvhøy intensitet. Jeg har ingen harde økter med høy intensitet så langt, men kjenner at kroppen svarer så mye at det ut over i de neste ukene blir mer hardtrening, påpeker skiløperen.

Ny Finn Hågen?

Han ble hele Norges yndling etter at han for to år siden avgjorde VM-stafetten i Lahti med en på daladialekten, «vanvittig» god, ankeretappe. Det hvilte et tungt press på Kroghs skuldre etter å ha fått  ankeretappen, som Petter Northug hadde abonnement på å avgjøre for Norge. Med Sergej Ustjugov jagende 17 sekunder bak nektet Finn Hågen og gi seg, og avgjorde stafettdramaet.

I 2018-sesongen skulle han fortsette framgangen og ta nye medaljer. Som vi alle vet fikk han aldri fart på skiene.

– Jeg er optimistisk med tanke på kommende sesong. Godfølelsen fikk jeg aldri sist vinter. Kroppen fungerte ikke. I kampen lørdag ga kroppen gode svar. Det var lett å løpe. Det var utrolig deilig å kjenne at jeg fikk turtallet opp. Så for meg var kampen utrolig artig, både fotballmessig og rent personlig når det gjelder fysikken.

– Så til vinteren får vi se den gamle utgaven av Finn Hågen i toppen av verdenscupen og  Tour de Ski?

– Det må vi vente til vinteren for å få svar på, men humøret er bra, og jeg er optimist og i angrepsposisjon. Samtidig er jeg klar over at jeg må være tålmodig.