Har du vært på leting etter bil i nyere tid i Alta, er sjansen overhengende for at du har kommet borti Morten Haddal. Den godlynte selgeren med det lune smilet har hatt et utall potensielle kjøpere innom. Flere tusen møter har endt med et håndtrykk.

I to perioder, gjennom til sammen 28 år, har han hatt sitt virke ved den tradisjonsrike bilforhandleren i Bossekop. Men når juli blir til august forlater han bransjen, og skifter beite.

– Det har jo vært en stor del av livet mitt, dette. Så det er klart det blir litt rart, sier han til Altaposten, med bare timer igjen i «gammeljobben».

Fra tirsdag jobber han hos Møbelringen, også her som selger.

Har gått gradene

Karrieren i Bossekop startet med utplassering i 9. klasse, og sommerjobber etter det. Rørleggerplanene han hadde ble det ikke noe av, for før rørleggertanga var satt i sving kom tilbudet kom fra daværende Alta Motor-sjef Rolf Gunvald Pedersen.

Haddal har gått gradene:

– Jeg gikk fra bilvasker og klargjører til å bli hjelpemann for Sigfred Johannessen på salgsavdelingen. Sigfred hadde trua på meg, og i 1992 spurte han om jeg ville prøve meg som selger, forklarer Haddal.

Historien vitner om at det gikk bra, for siden da har han solgt biler.

På utlån

Med unntak av en toårsperiode på midten av 2000-tallet, hos Alta Motorsenter, har Haddal foret privatfolk og bedrifter med Volkswagen, Skoda og en og annen Audi. Det har blitt noen opp gjennom årene:

– Det nøyaktige tallet er vanskelig å finne, da vi gjorde alt manuelt i gamle dager. I topp-årene har jeg solgt over 200 biler. Vi snakker sikkert over 4.000 biler totalt.

– Du har med andre ord utstyrt «halve alta» med bil?

– Hehe, ikke bokstavelig talt. Det er mange bedriftskunder her, og når man har holdt på så lenge så blir det gjerne til at man selger flere biler til de samme personer. Det blir mer som venneforhold over tid, ikke kunder. Jeg ser at folk kommer tilbake til meg personlig for å handle bil. Det er selvfølgelig artig, og en fin tillitserklæring, sier Haddal.

Alta Motor-sjef Rolf Gunnar Pedersen legger ikke skjul på at han mener Haddal er hans «superselger», og at det vil bli tungt å miste han.

– Han er en meget dyktig og kunnskapsrik selger – en fantastisk kar – som vil bli dypt savnet her på Alta Motor. Samtidig er det forståelig at han ønsket nye utfordringer. Han har vært hele sin karriere i bilbransjen, og har uttrykt overfor oss at han ønsker å prøve noe nytt. Det har vi forståelse for, vi ønsker han alt godt og lykke til videre, sier Pedersen.

Hovedpersonen selv synes det er godt å få fine tilbakemeldinger, men har én reservasjon:

– Jeg liker ikke ordet «superselger». Men det stemmer at jeg er selger med god erfaring. Og jeg har alltid solgt mye biler, det har jeg jo.

Krevende

Siden 2007, da mentor Sigfred ble syk, overtok Haddal som salgssjef. Sulten etter å prestere ble ikke mindre av den grunn.

Det førte igjen til mye arbeid. I perioder altfor mye, skal vi tro han.

– Dette er en utrolig krevende bransje å holde på i, ekstra tungt blir det om du vil være i toppen. Jeg har hatt det tøft de siste årene, jeg har veldig høye forventninger til meg selv – og er også glad i å jobbe. Jeg sier nok ja til altfor mye, og klarer ikke å gjøre ting halvveis. Da blir det mye arbeid også utenfor arbeidstid, sier han.

Da han slapp bomben og fortalte sjefen og kollegaene at han ville slutte, ble han møtt med både sjokk og forståelse.

– Jeg har kjent på at jeg har vært i ferd med å møte veggen i denne bransjen, og det tror jeg de rundt meg har sett. Jeg føler jeg har masse å gi, ikke minst som selger, men kjenner at jeg har lyst til å prøve noe nytt. Tanken har vært der ei stund – kanskje man duger til noe annet også?

Spent

Å gå til en konkurrerende virksomhet var ikke i tankene, men en annen bransje derimot...

– Jeg er venn med Frode (Rønquist) og vi snakker mye sammen. Han skjønte for en tid tilbake at jeg var moden til å prøve noe nytt, og da var veien kort til at vi begynte å prate mer seriøst om det at jeg kanskje kan prøve meg hos han, ved Møbelringen. Jeg kjenner at jeg er veldig spent på dette – det er spennende, men jeg tror det blir bra, sier han.

En annen som tror det blir bra er Møbelringen-sjef Frode Rønquist:

– Morten er en meget bra fyr, med et stort nettverk. Vi trodde ikke vi skulle få han inn i møbelbransjen, men så kom denne muligheten. Det er så mange jeg har snakket med som aldri trodde Morten skulle bytte arbeidssted, og jeg vet så mange som kunne tenke seg å ha han i arbeid. Så dette er uten tvil veldig bra for oss, sier Rønquist.

Ser fram til å ta fatt på nyjobben

Bedriften han forlater har lenge levet under kummerlige kår, i og med at utbyggingen har tatt tid. Når alt står på plass venter også en helt ny hverdag for de som blir med videre.

– Nå skal Alta Motor over i en ny epoke, med et nytt og flott bygg. Hadde det ikke vært gøy å sett neste kapittel og?

– Meg og min historie ligger i grusen her oppe, der det gamle bygget sto. Nå kan det komme andre, med friske ideer og overta skiftet. Livet går videre for Alta Motor, ingen er uerstattelige. Tvert imot kan dette føre til at nye ideer og nye måter å jobbe på kan vokse fram her.

– Du har tidligere forlatt Alta Motor, for så å komme tilbake. Hvor lang tid går det før du banker på døra hos Rolf Gunnar igjen?

– Hehe, jeg har tidligere kommet tilbake, men det er ingenting som tilsier at det vil skje igjen denne gangen. Nå gleder jeg meg til å prøve meg i en ny bransje. Jeg har masse å lære, og ser fram til å ta fatt på den nye jobben, sier Haddal.