– Nå er vi klare. Søstra mi Solveig har dessverre knekt ankelen, så hun stiller opp som heiagjeng og lagleder, smiler Jorun Sandberg, en av de mange Frea-damene som stiller til start på 150-kilometeren under sykkelfesten som starter i morgen formiddag.

Folkehelse

De er ikke alene. Onsdag kunne Altaposten melde om påmeldingsrekord for årets Offroad Finnmark. Hele 385 syklister skal prege sykkelrittet i dens tiende år. Mye av grunn til det historisk høye antallet påmeldte syklister under jubileumsåret er økningen i OF150.  Da det renommerte sykkelrittet startet for ti år siden var det i hovedsak en greie for de mest ekstreme utøverne. Over tid har rittet utviklet seg til til å bli et stort folkehelseprosjekt.

– Det er vi veldig stolte av. Spesielt OF150 har blitt noe som de lokale sykkelentusiastene har lyst å være med på. Det er veldig positivt, sier Anders Abrahamsen i Offroad Finnmark.

Trimmet i mange år

IL Frea-damene fra Øvre Alta er et levende bevis på akkurat det. Med en stor dose sprudlende godt humør og en glede for idretten som kun kan sammenlignes med drømmende smårollinger på løkka, har de ti damene trent sammen mot et mål: Gjennomføringen av OF 150.

Abrahamsen i Offroad Finnmark synes det er veldig artig at sykkelrittet har blitt et arrangement som Frea-damene har brukt som målsetning i treningshverdagen deres.

– Mange av damene har trimmet i mange år, spilt innebandy og syklet ilag. Vi synes det er veldig stas at de har kommet sammen om et felles mål om å fullføre Offroad Finnmark, forteller han til A-sporten.

Målet er å gjennomføre

Frea-damene har ulike forutsetninger.

– Vi har alle individuelle mål. Alle har mål om å sykle så godt de kan, mens noen har som mål å sykle fortere enn andre. Noen sykler kanskje på ti timer, mens andre gjør det samme på 14 timer. For mange av oss blir dette første gang vi sykler så langt. Men hovedmålet for alle er å gjennomføre og ha en god opplevelse, konstaterer Sandberg.

Sykkelentusiasten forteller at de har vært en stor gjeng på 15-20 damer som har syklet i lag i mange år.

– Hvert år har vi hatt langturer med overnatting inkludert. I fjor høst på en av langturene fant ti av oss ut at vi har lyst å prøve noe nytt, og meldte oss dermed på OF150 i Januar. Vi ønsket oss rett og slett et større mål med treningen.

– Det viktigste er å ha det gøy

Sandberg legger ikke skjul på at damene trives ekstremt godt i lag.

– Vi er en veldig sosial gjeng og flirer mye i lag. Det handler helt klart like mye om å ha det artig og sosialt i lag, som å prestere på sykkel. Vi får trent, flirt og utfordret oss sjøl. Det er godt å kjenne at man kan få til ting ilag og oppnå en form for mestringsfølelse. Nå har vi tross alt ikke gjennomført rittet enda, men vi ser at det er fullt mulig at vi skal klare det, sier hun.

Venninne og sykkelkamerat Linda Mosesen er helt enig.

– Det viktigste er å ha det gøy. Terrenget er i perfekt stand, og jeg har tro på at dette kan bli en solskinnshistorie for Frea-damene også. Vi har det utrolig fint ilag. I utgangspunktet ser vi ikke på hverandre som konkurrenter selv om vi egentlig er det, flirer Mosesen.

Sommervarmen

Mosesen er en av de mer rutinerte syklistene i gruppa. Dama fra Øvre-Alta har syklet OF300 ved flere anledninger. Hun ser på den uvante varmen som det mest utfordrende ved årets ritt.

– Selv om jeg har syklet rittet er par ganger, så gruer jeg meg litt denne gangen. Jeg ser for meg at det kan bli høy intensitet og mye smerte, innrømmer hun.

– I år er det meldt vanvittig varmt vær, det er nesten verre å sykle i enn når det er kaldt. Det å få i seg nok veske blir helt essensielt. Vi som bor her oppe er ikke så vant til å sykle i varmen, tilføyer hun.

Væske tilgjengelig

Abrahamsen i Offroad Finnmark deler bekymringen til Mosesen. Han forteller at rittledelsen vurderer ulike tiltak.

– På grunn av varmen må vi sannsynligvis ta noen forholdsregler. Varmen gjør og at det er lite vann i elver og bekker. Vår jobb blir da å ha væske lettest mulig tilgjengelig for syklistene våre.

Til tross for varmen håper Abrahamsen på folkefest rundt sykkelrittet.

– Den neste uka blir det å være mye syklister ute i bybilde, spesielt i forbindelse med startene.  Vi oppfordrer bilistene til å ta hensyn til det. Vi håper på folkefest rundt målgangen i sentrum og løypene hele uka, avslutter en optimistisk Abrahamsen.

5000 LIKES IKKE BARE EKSTREMT: Offroad Finnmark er ikke bare for de som skal sykle ekstremt langt og fort. Det er også blitt folkehelse, fastslår Anders Abrahamsen og Rune Berg, som er glad for mangfoldet i rittet. Foto: GMBN