Det er ikke mange forunt å kunne notere seg et år med dobling av omsetningen – fra et tosifret til et tresifret antall millioner, for deretter å plusse på 100 millioner til året etter. Men fasit for HAK Entreprenør er nettopp slik.

Etter tre år med vaking i overkant av 50 mill i omsetning fikk brubyggeren en vanvittig regnskapsmessig omsetningsvekst i 2016, til 130 millioner kroner.

Og 2017? Nesten 100 millioner mer – samlet 228 millioner på topplinja.

Ferdigstilte store prosjekt

Dette kommer ikke som noen overraskelse på Ole Heggeli og Ole Johan Aas, som eier hver sin halvdel av HAK Entreprenør AS gjennom holdingselskapet HAK Entreprenør Holding AS. Da Altaposten intervjuet de to for et knapt år siden spådde de et 2017-resultat som ville ende rundt 200 millioner.

Store deler av omsetningen hentet selskapet inn gjennom jobben med Bøkfjordbrua, oppå dette kom et knippe andre små og mellomstore prosjekt som til sammen løftet selskapet til nye regnskapsmessige høyder.

– Vi ble ferdig med flere store prosjekter, som førte til en fin omsetningsøkning, forteller Heggeli og Aas.

Godt fornøyd

Men stor omsetningsøkning trenger ikke nødvendigvis bety at resultatene følger etter. Det gjorde det imidlertid til gangs for HAK Entreprenør.

Selskapet økte resultatet fra knapt fem til 14,6 millioner kroner. Ikke en vanvittig resultatgrad (8,4 prosent) men nok til å bringe fram smilet hos sjefene.

– Vi er veldig godt fornøyd med resultatet. Og vi tilskriver dette folkene våre, som har gjort en god jobb. Vi har hatt greie overleveringer til byggherre på alle våre prosjekter, og har klart å levere i tide. Slikt er viktig i bransjen vår, poengterer Heggeli.

Nøkkeltall HAK Entreprenør AS, hentet fra purehelp.no:

ÅrOmsetningDriftsresultatÅrsresultat
201450 667 0002 440 0001 676 000
201555 219 0003 662 0002 576 000
2016130 258 0007 847 0004 975 000
2017228 718 00019 201 00014 594 000

Måtte ta stålet selv

Litt turbulens ble det mot slutten av 2017, rundt det som for tiden er den klart største jobben; nye Tana Bru. Årsaken er at deres polske partner på stål fikk problemer.

HAK valgte å løse dette ved å ta hele jobben «selv» i Tana, med sveising og montering. Etter en restrukturering var nemlig deres polske partner kun i stand til å produsere selve stålet i Polen.

– På grunn av det gode resultatet i 2016 og utover i 2017 kunne vi restrukturere og etablere et eget selskap, HAK Steel, i samarbeid med tre partnere fra Polen. Over natta fikk vi 50 nye ansatte, flere av disse fra det polske selskapet. Det tok litt tid å få dem i gang, sikre sertifiseringer og tillatelser, men vi klarte overgangen etter litt jobbing. Nå er de i fullt arbeid på nye Tana bru. De er 50 meter oppi lufta nå, og runder 60 i neste uke, forteller HAK-duoen, synlig stolte.

– Men her henger dere etter grunnet de polske problemene – klarer dere å knipe inn dette?

– Det er et stramt skjema, men vi er optimister og tror vi skal hente inn det meste. Vi har gjort gode erfaringer som gjør oss i stand til å ta andre grep og gjøre ting bedre og raskere.

HAK Steel er for ordens skyld eid 40 prosent av HAK-duoen, majoriteten holdes av de tre polske partnerne.

Blir neppe større

Hva angår 2018 ligger alt an til å ende på samme omsetningsnivå som rekordåret. Fergeforbindelsen Frakk-Rørvik i Trøndelag overleveres i desember, arbeidet på tre mindre bruer i Troms (Sortland, Senja og Salangen) er nylig startet og flere små og mellomstore prosjekter ferdigstilles i år.

– Det er full trøkk! Hovedprosjektet er selvfølgelig Tana med 333 mill eks moms, de tre mindre bruene er på 40 mill eks moms. Frakk-Rørvik snakker vi 118 eks moms.

– Hvordan er ordrereservene?

– Det ligger ute eller kommer en del større anbud nå, rundt Trondheim og på Østlandsområdet skjer det mye spennende. Det kommer også større prosjekt i Helgelandsområdet, hvor vi vil levere inn anbud. Vi regner også på et prosjekt i Verdal nå. For vår del er ikke markedet lengst mot nord spesielt godt. Anleggsbransjen i Alta har hatt det trått, vi opplever også at det er mindre samferdselsoppdrag i nord.

– Med større omsetning og mer penger på bok er dere også i stand til å sikte mot enda større prosjekt. Gjør dere det?

– Nei, det blir ikke noe større jobber enn Tana med det første. Det har litt med måten staten legger opp anbudskontraktene for tiden, med de store totalentreprisene blir neste steg altfor mye for oss å gape over. Slik det er nå skal vi konsolidere oss rundt nivået vi har nå, samtidig som det vil komme litt ekstra aktivitet rundt HAK Steel. Men vi har ikke tenkt å bli enda større, det har vi ingen planer om, sier Aas og Heggeli.