De fire kommunene lengst nord og øst i Troms, Kvænangen, Skjervøy, Nordreisa og Kåfjord, blir av mange altaværinger ansett for å være våre «nære naboer» i vest. Særlig de siste årene, som følge av bedre kommunikasjoner og byens kraftige vekst innen flere områder, har de nevnte kommuner knyttet seg tettere mot Alta.

Over Finnmark

En stadig økende handelslekkasje til Alta kunne kanskje tatt motet fra næringslivsaktørene her. Bare innen varehandelen har Alta nemlig økt omsetningen med nærmere en milliard de siste ti år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Men tvert imot. De samme tall røper nemlig at tre av fire kommunene i Nord-Troms har en positiv trend, mens kommune nummer fire kan notere seg en svak økning de siste to årene (se tabell).

Omsetning i varehandelen for kommuner i Nord-Troms, for 2008, 2016 og 2017 - samt endring 2008-2017 (i millioner kroner) og prosentvis endring siste ti år:

NordreisaSkjervøyKåfjordKvænangen
20084931648479
201661320511086
201764123212891
Økning 08-17148684412
Økning i pst3041,452,315,2

I Nordreisa, Skjervøy og Kåfjord er økningen prosentvis over snittet i Finnmark (29,3), en økning som i stor grad har vært drevet av Altas kraftige vekst (41,9 prosent). 994 av Finnmarks 2.096 millioner i omsetningsøkning over de ti siste år kommer fra Alta. Ingen av tallene er for ordens skyld justert for inflasjon. Prisstigningen i samme periode var på 19,9 prosent (KPI) fremgår det hos Statistisk sentralbyrå.

Tallene for Kvænangen og Kåfjord er så små at de blir veldig følsomme for mindre bevegelser, men både Skjervøy og ikke minst Nordreisas vekst vitner om at positive ting er på gang her.

For å sammenligne kan Nordreisa notere seg en vekst i varehandelen som i kroneverdi er større enn både Hammerfest (1.098 til 1.210 millioner) og Vadsø (691 til 836 millioner), til tross for at Troms-kommunen hadde et svakere utgangspunkt.

Glad for utviklingen

Direktør Kjetil Kristensen i Alta Næringsforening har flere ganger hatt besøk fra næringsaktører tilhørende kommunene i vest.

(Saken fortsetter under bildet)

Direktør Kjetil Kristensen i Alta næringsforening. Foto: Arkiv

– Jeg føler at stemninga i næringslivet i Nord-Troms er bra! Jeg har hatt møter med flere næringsaktører herfra, både næringshager og fra enkeltbedrifter, og jeg opplever at de ønsker å lære av hva vi gjør her i Alta. Det tror jeg er smart. De har et sterkt ønske om å bli bedre, og søker kunnskap fra noen som har lyktes. Vi har god dialog over fylkesgrensa, og fra Altas side vil vi gjerne dele av våre erfaringer.

Han legger ikke skjul på at han er glad for alt det positive som skjer i Nord-Troms:

– Det er veldig godt å se at de gjør det bra her. Vi vet at mange bosatt i kommunene i Nord-Troms gjerne legger handleturer til Alta, da er det godt å se at man likevel kan gjøre det bra. Det er veldig godt å registrere dette, sier Kristensen.

Positiv trend

Hilde Nyvoll i Halti Næringshage bekrefter inntrykket:

– Det har lenge vært en positiv utvikling i flere av kommunene i Nord-Troms. Her i Nordreisa er stemningen god, vi har en fin miks av kjeder og lokale butikker – og vi har butikker som virkelig har tatt innover seg mulighetene som finnes i netthandel. Vi opplever at altaværinger på tur sørover gjerne legger stoppen til Nordreisa, folk som skal nordover likeså – og turismen er økende. Jeg tror samtidig Kristensen har rett i at næringslivet både i Nordreisa og de andre kommunene ser at Alta gjør det godt, og er veldig interessert i å lære av hva som er gjort rett her, sier hun.

Dette gjelder også for arbeidet med å utløse statlige midler til større samferdselsprosjekt:

– For Nord-Troms, spesielt Skjervøy sin del, er mye drevet opp av aktiviteten i oppdrettsnæringa, som har et uttalt mål å bruke lokalt næringsliv der det er mulig. I Skjervøy ser vi at innfartsåren – fylkesveien – er veldig sårbar, med ferge, bru og flere vanskelige partier. I Alta har man fått landet store veiprosjekt, sist med Alta Vest. Og gjennom Arena Nord-Troms har vi ønsket å dra erfaringer fra Alta på hvordan dere klarte dette – sist med et møte i Alta der vi fikk mye god og nyttig informasjon fra Kjetil Kristensen, sier hun.

Optimisme

At kommunene på denne måten knyttes tettere sammen tror hun bare er positivt:

– Vi ser at varehandelen øker i flere av kommunene i Nord-Troms, til tross for den kraftige økningen i Alta. Kurven er stigende på de aller fleste parameter. Det ligger fortsatt utfordringer vi må få løst, som veien til Skjervøy, arbeidet med å få løftet kompetansen til de vi utdanner med mer, men alt i alt er har vi all grunn til å være optimistisk for framtiden, sier Nyvoll.