Mikkelsen skriver til Alta kommune i håp om at det blir gjort noe med søpla som ifølge han flyter ved butikken, bensinstasjonen og ikke minst strandsonen i Talvik. At vi nå er inne i fellesferien med økende trafikk merker han særlig på omfanget av søppel som blir forsøkt kastet, men som havner andre steder da dunker og containere er smekkfulle.

Oppgitt

– Mandag var jeg og kona for å handle inn og samtidig levere tomme blikkbokser. Men, returcontainerne er nå fylt av en fin blanding av søppel og tomgods. Særlig nå i fellesferien ser det ut som de er klare for å eksplodere. Det kan i verste fall ende med at søppel havner i fjæra og rundt om i vårt nærmiljø, frykter han.

– Skal bygda bare bli en søppeldynge om sommeren fordi det ikke finnes plasser hvor turister og besøkende kan legge fra seg søppel de har etter å ha rastet i bygda? Her om dagen var det 15 bobiler mellom butikken og båthavna. Kaster alle en pose hver, blir det fort fullt.

Helge Mikkelsen. Foto: Privat

Ildsjeler

Mikkelsen forteller at det i flere år har vært lokale ildsjeler som har lagt ned timer på rydding, men også med å mase på blant annet Vefas for å hente bokser og tømme containere som privat næringsliv disponerer.

– Vi i Hagelaget og andre frivillige har passet på søppelboksene i Talvikparken, ryddet rundt kirken og samfunnshuset, pyntet med blomster og holdt det så rent og pent vi klarer. Det legges ned titalls timer og egeninnsats i dette arbeidet hele året om det er sommer, scootersesong eller andre ting som skjer her ute.

– Men nå opplever vi at det 100-150 meter unna flyter av søppel og annet avfall, sier han oppgitt.

Han foreslår at kommunen, Vefas og andre aktører samles til møte for å finne en løsning på problemet.

Et kjent problem

Avfallshåndtering i kommunen er satt ut til Vefas Iks, eid av Alta, Loppa, Kautokeino og Hasvik kommuner.

Direktør Jørgen Masvik sier til Altaposten at det er meget uheldig at det ser slikt ut. Dessverre er det heller ikke et enkeltstående tilfelle:

– Vi setter stor pris på at folk melder ifra til oss, slik at vi kan følge dette opp med en gang. Vi har en fast rute for tømming, men slikt man ser på bildet kan skje over natta. Så bare ta kontakt med oss, gjentar han.

RYDDER OPP: Jørgen Masvik, konserndirektør i Vefas. Foto: Lill Vivian Hansen

Hvorfor overfylte containere og søppeldunker er særlig et problem på sommeren kan ikke Masvik si, men det kan ha en sammenheng med økt turisme og ferietider.

– Når det først blir fult, så finner folk på andre løsninger som å tømme søppel sammen glass og metall, eller bare kaster det ved siden av. Det ser ikke bra ut, men også vanskelig å gardere seg for. I dette tilfellet har vi tatt kontakt med driftspersonalet som skal rydde opp med en gang, sier han.

Positiv til møte

Forslaget om et møte med det private næringslivet, kommunen, bygdelaget og andre interessenter stiller Masvik seg bak.

– God kommunikasjon er løsningen på det aller meste. Sammen kan vi få sett på en løsning, sier han.