– Pappa, kom og se. Jeg fikk en fisk. Den er ganske stor.

Marius Rygh Modell vipper på land en av Tverrelvas talløse ørreter, tatt på fersken i en stilleflytende og mosegrodd bergkulp i Sagafossen i elvas sjønære strekning. Det tredje ørreten på en snau halvtime for den tidligkrøkte fiskeren.

– Er på vei, sier pappa Frantz Rygh, han må famle i luften fordi sønnens ørret svever omkring som en flyvefisk. Den har krok i munnviken, spord som spreller, store røde prikker og livstrøtt meitemark buktende rundt snuten.

Vannpytt på berget

– Den var fin, sier Frantz.

– Men det er en sjøørretyngel, så jeg tror vi setter den tilbake i elva. Han hjelper sønnen med å ta av fisken og tre på mer mark.

– Ja vel pappa, svarer Marius, som satte fisken uti strømmen etter å ha levendelagret den i en spennende vannpytt på berget.

Så er det kaffe på soloppvarmet svaberget, under sol så het at selv insektene har stukket av. Frantz forteller om sjøørreter han og sønnen fanget i fjor. Feite og fine og brannbilrøde i kjøttet.

Fefo ble med

Frantz er styreleder for Tverrelva og Transfarelva grunneierlag. Hundrevis av elve-eiere som for 10 år siden, og enstemmig, overtok ansvaret for de to vakre og ville «TT-elvene.» Fefo leverte villig fra seg forpaktingen av sine strekninger, eneste som sa nei, var Statens vegvesen.

– De forpakter kun brukarene. Men noe forvaltningsopplegg, nei det ville de ikke være med på, sier Rygh.

I dag er bestanden av særlig sjøørret bedre enn noen sinne, og grunneierne sørger for at staten får sin statistikk så elvene kan holdes åpne.

Folk på vakt

– To andre viktige oppgaver er å sørge for at det er rent og ryddig langs elvene, og vi besørger oppsyn, sier Frantz, som sender en varm tanke til avdøde Tore Bongo. Lathariværingen var grunneier, styremedlem, og en særdeles naturbevisst og ihuga elvevakt.

– Vi trenger flere som kunne engasjere seg som vakter. Elvene trenger folk som passer på, sier Rygh.

Staten krever at elver med anadrom laksefisk må forvaltes før det kan åpnes for fiske. For egne penger og med støtte fra ALI har «TT-laget» derfor leid inn eksperter til å lage en driftsplan for begge elvene.

Bedre på smak

I planen blir Tverrelva kalt «ei ren sjøørretelv med litt sjørøye», mens Transfarelva er «ei sjøørretelv med litt sjørøye og en egen liten laksestamme.»

– Bestanden av laks og røye er for liten og truet, de må settes pent ut igjen. Men bestanden av sjøørret er utrolig god, sier Rygh, som mener det handler om en annen bestand enn sjøørreten i Altaelva.

– I det minste er vår ørret rødere i kjøttet og bedre i smaken, sier TT-supporteren.

– Pappa, kan vi gå til hytta og drikke brus? Og fære tilbake til elva og fiske mer?

Jo, Frantz syns sønnens plan er god. Da skal de prøve å få en storing på kroken.

Badet blant de blanke

Ekspertens dom er klar; fjorden, fjellene og elvene gjør Alta til et eldorado for fiske etter ørret.

Rune Muladal er heldig, han kan bade i arbeidstid. Som regel har han på seg drakt og snorkel, og har tre år på rad svømt medstrøms ned begge TT-elvene. Få fisker har sneket seg unna ferskvannsbiologens skarpe blikk, og nyheten er god.

– Det er mye sjøørret. Ser vi på fisk per areal, er Tverrelva blant elvene i Finnmark med høyest tetthet, sier Muladal, daglig leder for Naturtjenester i Nord AS.

– Artig å se mye fisk

Det er Muladal og dem som lager den lokale forvaltningsplanen for TT-elvene som Rygh nevnte. I den tredelte planen er biologisk beskrivelse av fiskebestand og vassdrag ett tema. Eiendomsforhold og fiskerettigheter, tilrettelegging for fiske og ivaretakelse av bestanden er andre tema.

-Det er artig å se så mye fisk, og folk kan trygt kjøpe seg fiskekort og beskatte bestanden av sjøørret. Det er nydelige elver å fiske i, sier eksperten, som sier at driftsplanen skal være klar før jul i år.

Ren og blandet

Muladal bekrefter fra forskerhold hva grunneierlaget selv har tenkt om saken. TT-elvene er fortrinnsvis ørretelver, slik at man agerer i den retning også forvaltningsmessig.

Noe som betyr å anse Tverrelva som ei ren ørretelv, og Transfarelva som ei elv med blandet bestand.

Jo flere jo bedre

– Det er ørreten som er mest interessant for TT-elvene, sier Muladal, som apropos oppdrettslaks så noen slike på sine snorkleturer.

– Jeg har også hørt at tyvfiske er en utfordring i TT-elvene. Erfaringen viser at jo flere som er langs elva, jo mindre ulovligheter blir det, sier biologen.

FLYVEFISK FRA TVERRELVA: Marius fikk flere ørreter på rad. Og da han var ferdig å fiske, ville han fiske mer. Foto: Arne Hauge