Det er blitt mange musikkfestivaler i Norge, også i Nord-Norge. I helga fant Buktafestivalen, den tre dager lange utendørs festivalen ved Sørspissen av Tromsøya, sted for 15. gang. Når det gjelder sjangeren rock, med sine mange delsjangere, er Bukta landsdelens kvalitativt beste festival, og sannsynligvis ett av de beste i hele Norge. Bookingssjef Robert Dyrnes har en unik evne til å huke tak i både godt kjente og mindre kjente band fra inn- og utland og danderer line-up’en med pop-band av like høy kvalitet, slik at programmet faktisk appellerer ganske bredt. Dyrnes har forresten en stolt fortid som eminent konsertarrangør for studentsamfunnet ved daværende Finnmark Distriktshøgskole i Alta midt på 1990-tallet.

Miljøprofil

Buktafestivalen trekker publikum fra hele landsdelen, og som alltid var også i år en god del rockefans fra Vest-Finnmark på plass. I tillegg til musikken, tar festivalen med sin naturskjønne beliggenhet i Telegraf- og i Paradisbukta pusten av de fleste, spesielt artistene fra utlandet. Bukta profilerer kortreist og variert sjømat og har en høy miljøfaktor. I år var eksempelvis alt engangsutstyr for mat og drikke laget av komposterbart materiale.

Svensk og norsk

I motsetning til de siste årene sto i år ingen britiske eller amerikanske stjerner på programmet. Desto tyngre var den norsk-svenske kontingenten, med Thåström, Hellacopters, Gluecifer, Bel Canto, Sivert Høyem og Sondre Justad. Men det var definitivt mye snadder blant de mindre kjente bandene også, blant annet pønkveteranene Dwarves fra California som overbeviste stort.

Glitrende av Anneli

Tromsøs Elektronika-pionérer Bel Canto fremførte sitt spellemannsprisbelønnede album «Shimmering, Warm & Bright» fra 1992 i sin helhet, og det var en fryd å se og høre Anneli Drecker. 49 år gammel leverer Tromsøs store datter bedre enn noensinne, behersker en hel drøss med sangteknikker til fulle og formelig oser av formidlingsglede.

Bieber for voksne

Sondre Justad avsluttet årets Bukta med et forrykende og påkostet show der han ga absolutt alt. Den nordnorske pop-kometen startet 100 meter fra scenen midt blant publikum, og seinere i konserten holdt han en solo-seanse et annet sted i folkehavet. 27-åringen fra Henningsvær i Lofoten holdt på å dette av en stige for andre gang denne måneden, men klarte seg heldigvis. I kjent stil crowdsurfet han – snakk om maksimal publikumskontakt! Ut fra de smått ekstatiske tilstandene blant kvinnene langt framme ved scenen er det nærliggende å karakterisere 27-åringen fra Henningsvær i Lofoten som en Justin Bieber for unge voksne.