– Hadde ikke sjans å holde unggutten. Så der har dere framtidens mann, sier veteranen Jon Vidar Bull, som langt i fra en noen type «brelett» i sykkelmiljøet nordpå. Bull la bak seg de fleste og trillet inn til inn til en hederlig tredjeplass på den mest prestisjetunge distansen under årets Langfjordritt, men måtte altså spise støvet etter nykomling Agnar.

– Dette var artig. Første gang jeg vinner noe som helst, sier Thomassen, som kun en gang før har deltatt i løp. Da lå han godt an til kjedet røk. Det var stor uflaks, men søndag 22. juli og under tørre og fine forhold i den vakre bygda vest for Alta, holdt altså kjedet helt inn.

Sugen på gressløk

– Men det var et knalltøft ritt, sier altaværingen, som de siste kilometerne fikk en klassisk utfordring.

– Jeg gikk næringstom. Hadde lyst til å stoppe og spise gressløk på veien, sier han med et smil, og bekrefter at årets utgave av Langfjordrittets «voksenklasse» levde opp til navnet. Ekstremt til tider. Mannen som stakk av med andreplassen på rittet, den noe mer erfarne Tor-Espen Jolma fra Lakselv, sier seg helt enig.

Syklet feil

– Lange strekninger var det ikke mye sti å skryte av. Mest bare nedsyklet geitrams, sier han om offroadrittets trasé der den snodde seg mer eller mindre godt synlig fram på grensen mellom Finnmark og Troms. Jolma og Thomassen holdt følge et stykke av rittet, og begge presterte å sykle feil. Agnar peker på GPS’en, den viser at han til sammen syklet 37,5 kilometer, altså «helt extremt pluss 10 prosent.» Hvis vi oppfattet gutta rett, så hadde de uoffisielt brukt rundt 2'12, altså tidsbruk som for en helmaraton på øverste nivå.

Sikter mot toppen

– Jeg syklet 600 meter lengre og tok tydeligvis enda mer feil av retningen, sier Jolma, stadig med det gemyttlige smilet som vi håper og antar er regelen og ikke unntaket blant våre ikke-motoriserte friskuser på to hjul. Lakselvværingen er heller ingen hvem som helst i løypa, han startet å sykle konkurranse i 2013, og vant for to uker siden et ritt på Senja. Vår egen Agnar startet i 2016, og har som Jolma også skrudd inn siktet og knastene mot Offroad Finnmark, med start 28. juli.

– Det blir første gang jeg deltar på Offroad Finnmark. Gleder meg, sier Thomassen, som skal sykle for Team 330 sammen med Ronny Andersen.

Ulike klasser

– Langfjordrittet var en fin oppvarming. Det var på sparket vi hev oss med, og vi angrer ikke selv om det var tøft, sier de to konkurrentene.

– Et krevende ritt som tok kraftig på, men det var utrolig moro, sier de.

Vi tar med at Langfjordrittet i år som i fjor hadde klasser og runder tilpasset ulike ferdighetsnivå. Rittet er til for alle, melder arrangøren.