To dager før den store forskerkonferansen i Kautokeino i slutten av august, arrangerer Samisk videregående skole og reindriftsskole en egen ungdomsleir.

I et nyhetsbrev forut for konferansen skriver arrangørene at deltakerne på ungdomsleiren skal få være med på en rekke verkstedsaktiviteter. Tema vil være tradisjonell og moderne samisk musikk fra samisk tradisjon og fra andre urfolkskulturer. Det blir joikeverksted med lokale musikere og det blir et eget samisk matverksted hvor deltakerne får lære å lage tradisjonelle samiske matretter. Her blir deltakerne introdusert for reinkjøtt, margebein, innlandsfisk og urter.

Det blir anledning å lære seg å lage både typisk samisk brød og kaffeost, multekrem og tyttebærkrem. Innenfor håndverkstradisjon vil deltakerne få lære se å sy en kaffepose, armbånd, halskjede og veske til å ha mobiltelefonen i. Deltakerne skal også få lære seg å høste og bearbeide sennagress, som forklares med gresset som legges i skaller eller komager for å holde føttene varme og tørre, om vinteren og om sommeren, som det står i nyhetsbrevet. Deltakerne blir anbefalt å ha med gummistøvler, fordi man skal i sumpen og høste sennagress. Deltakerne på kurset skal alle få innkvartering på samisk videregående skole og alle måltidene vil også bli servert på skolen.

- De som ønsker å forsøke overnatting i lavvo vil få anledning til det og mangler man klær eller utstyr, kan man få låne det, skriver skolen i nyhetsbrevet.

Rektor Ellen Inga O Hætta sier i en kommentar at hun så langt ikke har oversikten over hvor mange som har meldt seg på, men at skolen i nær framtid skal arbeide videre med programmet og også vil ha en oversikt over deltakere og hvor de kommer fra.

Samtidig med ungdomsleiren arrangeres det en forskningskonferanse og det skal også avholdes årsmøte for WINHEC, (world indigenous nations higher education consortium), som samisk videregående skole og reindriftsskole er en del av.